Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ennyire nehezebb 4 jegyü...

Ennyire nehezebb 4 jegyü számot szorozni?

Figyelt kérdés
A barátom bármilyen két 3 jegyü számot megszoroz fejben 5 másodperc alatt, viszont ha 4 jegyüekről van szó, akkor már kb fél percig agyal rajta.

2023. márc. 8. 17:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Sőt 5 jegyűt meg még inkább nehezebb
2023. márc. 8. 18:35
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Hatványozottan emelkedik a szükséges részműveletek száma - tehát logikus, hogy nagyon elnehezül a téma.
2023. márc. 8. 18:40
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Melyik a könnyebb szerinted, kérdező? 2-t megszorozni 2-vel, vagy 2-t megszorozni 22-vel?
2023. márc. 8. 18:48
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy nehezebb. De mondjuk csodálom, hogy ezt magadtól nem érzed... Kétjegyűt is sokkal nehezebb, mint egyjegyűeket, nem?
2023. márc. 8. 19:42
 5/11 anonim ***** válasza:
95%

Összeszorzol két háromjegyű számot, kilenc tagja lesz az összegnek.

Összeszorzol két négyjegyű számot, tizenhat részeredmény van.

Az emlékezeten lehet segíteni, ha minden tagot azonnal hozzáadsz a futó összeghez.

Viszont: két háromjegyű szám szorzata 10000 és 1000000 közötti.

Két négyjegyű szám szorzata egymilliónál kezdődik. Elég megjegyezni.

2023. márc. 8. 20:08
 6/11 anonim ***** válasza:

#5 írtad: "Két négyjegyű szám szorzata egymilliónál kezdődik."

Gondolom ezt elszámoltad. :)

2023. márc. 8. 21:13
 7/11 anonim ***** válasza:
Ja nem, én (#6) vagyok a hülye így estefelé! :-)
2023. márc. 8. 21:15
 8/11 2*Sü ***** válasza:
52%

A szorzás során két részszorzatot (amik 3-4 számjegyűek) kell összeadni, ehhez ezeknek a számjegyeit is, meg az összeg adott számjegyét is fejben kell tartani, ami kellő gyakorlással 7–8 számjegy megjegyzésére redukálható. Ezt egy jobb képességű ember kellő gyakorlással viszonylag könnyebben tudja hozni. Az ember rövidtávú memóriája 7±2 dolgot tud egyszerre elraktározni.

Négyjegyű számoknál mindjárt 4–5 számjegyűvé válnak a részszorzatok is, így mindjárt minimum 9–11 számjegyet kellene egyszerre a rövidtávú memóriában tárolni. Ennyi a legtöbb embernek egyszerűen nem fér bele. Itt vagy várni kell, amíg a rövidtávú memóriából valahogy a hosszútávú memóriába is átkerülnek elemek, vagy valamiféle trükkel össze kell vonni az információt, hogy mondjuk a 47 az a gondolkodási sémádban ne két számjeggyel reprezentálódjon, hanem valahogy egyetlen sémát takarjon, mondjuk te az ezüstöt jegyzed meg, mert az a periódusos rendszer 47. eleme. A rövidtávú memória ugyanis független attól, hogy a megjegyzendő dolgok milyen természetűek, mennyire komplex fogalmak. Ezért tudnak megtanulni néhányan irgalmatlanul hosszú számsorokat is egyetlen hallás után visszaidézni, mert valamiféle memóriatrükkel nem a számjegyeket, hanem a számjegycsoportokhoz tartozó valamit jegyzik meg.

De ha valaki nem alkalmaz ilyen „trükköt”, akkor valahol tényleg ez az emberi természetes határ, a háromjegyű számok fejben való összeszorzása az, amit az ember még fejben képes számjegyekkel elvégezni, pusztán a rövidtávú memóriája segítségével.

2023. márc. 8. 23:50
 9/11 anonim ***** válasza:

Hogy a fenébe lehet megjegyezni a Pi sok jegyét? Kérdezik lég sokan. Íme a trükk: vannak, akik sok versszakos verseket mondanak el könnyedén. Ott ugyanis az asszociációs agyműködés számít. tehát: bír-e, érez-e ember nyugalmat, ha testét örök kín ... na tessék, elfelejtettem, pedig még van vagy 20 szó.

És még számos más trükk van, például rengeteg különféle képlet van műveletekre, főleg nevezetesekre. És jellemzően az egyenlőség egyik oldalát könnyebb elvégezni, mint a másikat. Dicsekszünk az egyik oldal gyorsaságával, de titokban a másikat használjuk a bámulat eléréséhez.

Láttam már olyant, hogy valakinek saját algoritmusa volt. Az azért jó, mert ott bejön az asszociáció. Hatalmasat dob a képességen.

2023. márc. 9. 12:33
 10/11 anonim ***** válasza:

#6: Az ezer a legkisebb pozitív négyjegyű szám. Ezerszer ezer az egymillió. Tízezerszer tízezer az százmillió.

Bevallom, én is elgondolkoztam azon, hogy nem tévesztettem-e nagyságrendet, ilyenkor estefelé előfordulhat.

2023. márc. 9. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!