Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan működik pontosan a...

Hogyan működik pontosan a hypoval fehérítés elve, hogyan fehérít, oxidál?

Figyelt kérdés

Van egy rikító piros színű ruhám ami viszont nagyon kényelmes, most pár napja hypoba áztattam, hogy kifehérítsem és bár sok esély nem volt rá, már barackszínű lett a rikító vörösből.

Most viszont lecseréltem a hypot újra és benne van egy palackban.

Az érdekelne, hogy mivel tudom gyorsítani a folyamatot illetve mi szükséges ahhoz, hogy maga a fehérítés működjön. Például kell-e az oldatba oxigén, tehát a palackot ki kell-e nyitnom, vagy jó úgy is ha bezárom. Esetleg a rázás segíthet, vagy segíthet az, ha azonos mennyiségű hypot felhigítok vízzel, vagy jó úgy, ha tömény? Mert a krém/barackszínt már elérte de teljesen fehérré most nagyon lassan fakul.

Hogyan gyorsíthatom ezt persze a melegítésen kívül amivel nem játszadoznék, maximum annyira, hogy kiteszem az egészet a napra.

Tehát kell neki oxigén/levegő, vagy jó lezárva is? Vagy az a legjobb, ha kiveszem az oldatból és az oldattal együtt megszárítom a napon utána újra beáztatom és megismétlem?

2023. márc. 3. 22:25
 1/6 A kérdező kommentje:
Természetesen a palackban benne van a ruha is meg a tömény hypo is. Tudom roncsolhatja a szövetet, de egyelőre még nem roncsolta nagyon szét. A színét viszont szépen kiszívta.
2023. márc. 3. 22:26
 2/6 A kérdező kommentje:

Meg ugye ha kell is neki mondjuk levegő, ha kinyitom az magától azért nem oldódik bele, tehát rázni kéne, vagy valami, nem? Vagy jobb egy jóval nagyobb palackba rakni (pl 5 literes ásványvizes ballon) amiben van valamennyi levegő és időnként megrázni?

Szeretném ha hatékonyan sikerülne ez a fehérítés. Mondom, vörösből már barackszín lett ami siker. Mostam is utána fel is vettem, nem volt rossz az anyaga sem. Most viszont megy a következő körre ázni.

2023. márc. 3. 22:27
 3/6 A kérdező kommentje:

Vagy több vizet öntök mellé és akkor a víz oxigénjével fehérít? Egyszerűen nem értem hogy működik.

Mondom, jelenleg a tömény oldatban áll a ruha, palack lezárva. Ennyi.

2023. márc. 3. 22:34
 4/6 anonim ***** válasza:
91%

A háztartási hypo 5 %-os natriumhipotrium-hipoklorit. Ne vegyítsd vízzel.

Nátrium-hipoklorit. Felbomlik sóra és naszcensz oxigénre (NaCl + O).

Az oxigén roncsol ill. fehérit.

2023. márc. 4. 01:02
 5/6 A kérdező kommentje:
Hat ez nagyon nem a válasz
2023. márc. 4. 11:06
 6/6 anonim ***** válasza:

Milyen választ vársz?

Lényeg az, ha hígítod, lassabb lesz a folyamat.

A melegítés valamelyest gyorsíthatja.

Lezárva, vagy nyitva: nem különösebben gyorsítja a folyamatot.

Az oxigén a festéket nem fogja eltávolítani, csak oxidálja, inkább sárgás lesz, mint fehér. Anyagtól, festéktől függően.

Az 5-ös választból magadtól is levonhatod ezeket a következtetéseket.

2023. márc. 4. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!