50w teljesítményű fűtőpatron 1kg tömör vasat max. hány fokra tud felmelegíteni max. 2 óra alatt?
Pontosan nehéz kiszámolni, hisz a hőkapacitás hőmérsékletfüggő paraméter, de durva becslésként vegyük 460 J/(kgK)-nek, így kb. 780 kelvinnyi hőemelkedés jön ki (ha nem számoltam el).
Ez túl nagy hőmérséklet emelkedés ahhoz, hogy ne vegyük figyelembe a hőkapacitás változását, hisz szobahőmérsékletről hevítve biztosan átlépjük a Curie pontot - feltéve ha nagyon jó minőségű hőszigetelést használunk. Ráadásul ilyen kis teljesítménynél már komoly gond fog adódni a hőveszteséggel!
Köszönöm. Ezt nem gomdoltam volna, hogy 50w ennyire képes lenne felmelegíteni. Természetesen leszigetelve, ezt elfelejtettem írni.
Mi a képlet? Igazából azért tettem fel a kérdést mert egy ostyasütő gép gázüzemről elektromosra lenne átalakítva (napelemmel) és jó volna tudni, hogy milyen teljesítmény kellene. A vas öntőforma pontos tömegét nem tudom, de saccolva egy fűtőpatron kb. 3-4kg -nyi vasat fűtene kb. 220-230 fokra. Ehhez viszont akkor az 50w kevés lenne, de akkor mennyi kellene? Pl. 100w 4kg-t(hőszigetelve) 230 fokra fel tudna fűteni? Ha igen, mennyi idő alatt?
Alapból nem neked találták ki ezt a feladatot, ha ilyen szinten elmélkedsz a témáról. Az elektromos hevítéshez mindenképp termosztát kell.
A forró ostyasütőlapok alapból 2-300 wattot is igényelhetnek a szigetelés teljes hiánya, vagy gyenge mivolta miatt. A sütés lényege, hogy rengeteg vizet kell kihajtani a tésztából, tehát amikor sütsz vele, akkor a teljesítményigény megtöbbszöröződik.
Nem tudom, hogy mekkora gépről van szó, de a legkisebb amatőr karácsonyi ostyalap sütőkészülékbe is raknék minimum 1200 wattot - természetesen 100 és 200 Celsius fok közé állítható termosztáttal.
Napelemmel? Csak nem a híres Rácz Gábor László vagy? XD
A gázüzemmel mi a baj? A PB palack mindig készen áll, és az ember általában akkor megy be sütni, mikor kinn elxaródik az idő!
Írtam, hogy szigetelve lesz, hogy ne a levegőt fűtse.
36 db fűtőpatron lenne beletéve egyébként.
A 4-es válaszolónak: Nem tudom ki az a híres Rácz Gábor László, tehát nem az vagyok, mert ha az lennék tudnék róla...:)
Különben nem a konyhában akarok sütni magamnak pár sajtos tallért...
Ez egy ipari gép, ipari mennyiségű termelésre kitalálva (fagyitölcsér)
A napelemes fűtéssel mi a probléma? Simán lehet vele ohmikus ellenállást működtetni, csak az áramkör megszakítást kell okosan csinálni, hogy ne keletkezzen ív. Inverter sem kell. Hogy mi a baj a gázüzemmel? Hát csak az, hogy nem éri meg jelen árak mellett. Vagy olyan drága lenne a termék, hogy senkinek nem kellene.
1. Egy ipari gép átépítéséhez mérnöki szintű ismeretek szükségesek.
2. A napelemes témán bebukik az egész, hisz egy fagyitölcsér gyártó gépnél a legutolsó szempont az alternatív energiaforrás.
3. Kérdező írja:
"A napelemes fűtéssel mi a probléma? Simán lehet vele ohmikus ellenállást működtetni, csak az áramkör megszakítást kell okosan csinálni, hogy ne keletkezzen ív. Inverter sem kell. Hogy mi a baj a gázüzemmel? Hát csak az, hogy nem éri meg jelen árak mellett. Vagy olyan drága lenne a termék, hogy senkinek nem kellene."
Válasz:
Ez innentől Rácz Gábor László mentális szintjén van!
XD
Egy olyan kényes dolgot mint egy ostyasütőgép, csakis stabil energiaforrásról érdemes járatni - és ha utánaszámolunk, akkor azonnal belátható, hogy még túladóztatott autóbenzinnel sem lesz túl drága a termék, hisz az energiaköltség egy tizedét sem éri el az élelmiszer-alapanyagok árának!
Innentől tudományos megalapozottsággal kijelenthetjük:
Nyugodtan a humor kategóriába lehet rakni a feltett kérdést!
:-)
Rosszul látod, mert az energiaköltség a legnagyobb tényező( a munkabérek után, de ezt most hagyjuk). Az alapanyagár ennél a terméknél filléres tétel.
Mellesleg tudok olyan fröccsöntőüzemről ahol napelemeket telepítettek.
Oda is kell ám a stabil energiaellátás.
1. válaszoló: le tudnád írni, hogy a 460J- al számolva hogy jött ki a 780K?
Köszi.
Az #5 válasz kivételével mindet én írtam. Nem kell lesértődni, de az eszmefuttatásaid alapján gyorsan leesik bármely képzettebb ember számára, hogy kb. zéró az iskolai képzettséged és műszaki érzéked a témában - tehát teljesen alkalmatlan vagy egy gép átépítésére.
Az #1 válaszomban egy durva de gyakorlatias becslést csináltam (ideálishoz közeli hőszigetelés esetére), mely természetesen csak kis hőmérséklet különbségeknél számíthat pontosnak. A számításra már magából a "460 J/(kgK)" dimenzióanalíziséből rájöhettél volna, mert ez egy olyan banális dolog:
hőmérsékletváltozás = (teljesítmény*idő)/(hőkapacitás*tömeg)
[kelvin, watt, másodperc, J/(kgK), kilogramm]
Folytatás:
Kérdező írja:
"Rosszul látod, mert az energiaköltség a legnagyobb tényező( a munkabérek után, de ezt most hagyjuk). Az alapanyagár ennél a terméknél filléres tétel."
Válasz:
A tudományos és műszaki életben a tények és számok számítanak. Mivel ilyen magabiztos kijelentéseket teszel, így egy ekkora szakinak bizonyára nem probléma alátámasztani az érveit számokkal, tehát a lényegi kérdések a témához:
1. Mennyibe kerül az élelmiszeripari alapanyag 1 kg száraz fagyitölcsérre?
2. Mennyibe kerül a villany/gáz stb. fűtés 1 kg termék legyártására, ha villanynál 50%-os, gáznál 20%-os hevítési hatásfokot számolunk a tészta teljes víztartalmának elgőzölögtetésére?
(A folyamatos üzemelésre kitalált gép felfutásához szükséges energiamennyiség elhanyagolható egy műszakra számolva - amint az már az #1 válaszomból is kitűnik.)
A fentebbi kérdések megválaszolása után egyértelművé válik, hogy ki "látja rosszul" a dolgokat a témában!
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!