A mesterséges intelligencia, és a humanoid robotok milyen munkahelyeket veszélyeztetnek?
Ugye a monoton ismétlődő munkafolyamatok egyértelműen veszélyben vannak, de egyre több cikket olvasok, hogy mesterséges intelligencia ügyvédi vizsgát teljesített, orvosi vizsgákon eredményesen szerepelt.
Meddig fejlődik még, és mire lehet képes a jövőben, senkinek az állása nincs biztonságban?
Az olyan állások biztosan nincsenek veszélyben, ahol empátia is szükségeltetik, pl szociális munkás, illetve maga az informatika, robotika (valakinek készítenie is kell azokat a robotokat, AI-okat). Amiket szerintem jó lenne, ha átvenne a mesterséges intelligencia, az az:
-igazságszolgáltatás, csak a törvényt nézné és az alapján ítélne, nem lenne korrupció, meg nem az nyerné a pert aki magasabb órabérért bérli az ügyvédet
-tanár, a legtöbben ritka szarul tanítanak és hamar kiégnek a bunkó, szivatós, hangos gyerekektől. Egy AI-t egyik se fog érdekelni, csak mondja az anyagot
-monoton, embertelen munkák, pl operátorok
-asszisztensek, teljesen felesleges hogy valakinek az legyen a munkája hogy dokumentáljon és telefonokat intézzen, ha ezt egy kezdetleges AI is hibátlanul és sokkal gyorsabban meg tudja csinálni
-Bolti eladó, nekik is csak szortírozás, dokumentálás, és kasszázás a dolguk, és egy Ai nem fog rosszul visszaadni, nem lesz flegma az eladókkal, ráadásul ha látja hogy pl elfogyott a Mizo madártej, akkor automatikusan tud küldeni a cégnek egy értesítőt egy pillanat alatt.
Biztos van még egy pár, de nekem hirtelen ezek jutottak eszembe. Persze azt nem mondanám, hogy veszélyben vannak ezek a szakmák. Robotpincér is létezik már, az nem jelenti azt, hogy automatikusan minden kisvállalkozás is megengedheti magának ezt, és felmondhat minden pincér.
Hosszú távon nagyon nehéz lenne olyat mondani, amihez nélkülözhetetlen az ember. Az a baj, hogy az agyunk akármennyire is bonyolult és zseniális konstrukció, mégiscsak véges számú műveletre képes, és főleg egy szuperszámítógéphez képest nagyon kevés műveletre végtelenül lassan, ezért egyáltalán nem optimális. Lehet itt reménykedni, de értelmetlen, mert villámgyorsan versenyhátrányba kerülnek majd azok a cégek, amik továbbra is embert fognak alkalmazni, ezért bő egy-másfél évtized alatt az emberek 95 százaléka feleslegessé válik.
Az meg a legnagyobb kérdés, hogy az ember mentálisan hogyan lesz képes elviselni azt, hogy kiszorul mindenhonnan, és még a művészetek is értelmetlenné és feleslegessé válnak. Fogalmam sincs, de semmi jóra ne számítsunk, borzalmas idők jönnek. De ez a kapitalizmus, és ez a technológiai civilizáció új korszaka, ezt már visszacsinálni nem lehet.
1es, optimista vagy azzal, hogy a programozást nem veszi át. Már létezik olyan Ai ami úgy ír programot, hogy te csak megfogalmazod, hogy kb mit akarsz:D
Ez tulajdonképpen a szingularitás egyik követelménye, hisz tudnia kell fejlesztenie magát a jószágnak.
"Egy AI-t egyik se fog érdekelni, csak mondja az anyagot"
Aztán miből gondolod, hogy a #b*szoktanulni-féle hülyegyerek jobban fog majd figyelni egy AI-ra, mint egy tanárra?
Jaj, ne jöjjetek már megint azzal, hogy a pedagógus nem más, mint egy lexikális tudástár és kész. ha ez így lenne, a könyvek felfedézsekor megszűnt vona az oktatási rendszer.
Az, hogy Magyarországon sok a rossz tanár és eleve csak lexikális anyagra koncentrálnak az egy dolog, de a világ kevésbé visszamaradott részein baromira nem ez a helyzet, ott az iskolákban elsősorban készségfejlesztés zajlik, amit egy AI baromira nem tudna koordinálni, felügyelni.
Az nem AI, hogy felolvas egy szöveget. Erre már 10-15 éve is képes volt bármelyik számítógép.
"igazságszolgáltatás, csak a törvényt nézné és az alapján ítélne"
Hát az oszt' nagyszerű lenne, tényleg - nem véletlenül van ám a bíróknak bizonyos keretek között mérlegelési jogköre az ítélet megalkotásában.
Rengeteg olyan egyedi körülmény és tényező lehet, amire a törvény betűje nem tér ki, ilyenkor jön a képbe a bíró, hogy a törvény SZELLEMÉBEN döntsön igazságosan, ne pedig betű szerint.
Szerintem felesleges a technikai oldalát nézni, mert ha lenne egy valódi AI, akkor nyílván mindenben letudna minket váltani elméletben.
Itt szerintem sokkal érdekesebb, hogy a gazdaság meg a politika mit reagál erre. Az egyértelmű, hogy katonai célokra az AI lesz használva amiben csak lehet, R&D-ben is természetesen sokat segítene az AI és az sem fog sokakat zavarni, na de mi a helyzet a többi munkával?
Gonoszak a cégek, de ha mindenkit leváltanak a gépek, akkor hogy lesz pénzünk vásárolni? Hogy fognak a cégek pénzt termelni? Mit tesznek a tüntető tömegekke? és stb...
A jelenlegi gazdasághoz nem opció az, hogy mindent az AI csinál meg. Politikailag meg egyértelműen rárepülnének a populisták az emberek haragjára, ha elég sokan kezdenék elveszteni a munkájukat.
Szerintem nem lesznek veszélyben az átlagos munkák és szinte biztos vagyok benne, hogy inkább integrálódik majd a hétköznapokba egy ilyen AI és nem fog leváltani mindenkit. De fontosabb döntéseket, számolásokat stb stb egyértelműen az AI fogja végezni és hiába dolgozok erősen szellemi/matekos területen, engem biztos leváltana vagy nagyban átalakulna a munkám.
Ui:
-Szakmabeliként egyáltalán nem tartok ilyesmitől az én életem során, mert lehet valakinek aki nem ért hozzá nagy szám a ChatGPT, meg a sok laikus lineáris/exponenciális fejlődést is vizionál, de ez csak egy fontos lépés a language modellek fejlődésében és semmi köze egy valódi AI-hoz. Sőt, egy ilyen modell soha nem is tudna AI lenni.
A legtöbb helyen az emberrel EGYÜTT lenne igazán hatásos.
Lásd pl. a bíróságot is. 1 perc alatt ott lenne, hogy milyen törvények vonatkoznak rá, milyen büntetési határok vannak, mit ajánl a MI az eddigi esetek alapján - és ebből a bíró döntené el, hogy mi legyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!