Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Jól látom, hogy földrengés...

Jól látom, hogy földrengés esetén jobb az épületből kiszaladni a túlélés érdekében?

Figyelt kérdés
Úgy látom a hírek alapján Törökországban is a legrosszabb azok helyzete akik a romok alatt rekedtek, pedig földrengés esetére nekünk azt tanították, hogy bújjunk az asztal alá vagy húzódjunk a szoba sarkába. Hát szerintem ez baromság.
2023. febr. 8. 11:50
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Ez baromira helyzet függő. Nyilván ha a kijárat előtted pár méterre van és másodpercek alatt kitudsz menni akkor menj ki és lehetőleg messze az épülettől, fáktól hogy semmi ne borulhasson rád. Ha ez nem kivitelezhető akkor lakáson belül kell menedéket keresni asztal alá bemászni, de még mindig jobb egy ajtó félfa ha annyira nincs más így legalább a bútorok, csillár nem borul majd rád. Még évekkel ezelőtt hallottam hírekbe egy födlrengésről nem tudom mikor és hol volt csak annyit hogy egy illető úgy élte túl hogy bemászott a ruhás szekrénybe és agára csukta az ajtót, az felborult és ráomlott a háza is, viszont a szekrény volt annyira masszív hogy a törmelékek nem nyomták össze benne az illetőt és emiatt élte túl kisebb karcolásokkal.
2023. febr. 8. 13:08
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes dolgok ezek.

46 mp-es 4.2-es erősségű földrengésnél a 3. emeleten minden mozgott, az asztal is arrébb ment. Két szoba között a fal a plafonig megrepedt, 2-3 centis résen át lehetett látni a másik szobába. Olyan volt, mintha időnként "rángatnák" a házat.

A nejem meg egy áruház alagsori szupermarketjében nyugodtan tologatta a bevásárló kocsit, észre sem vette.

2023. febr. 8. 13:43
 13/16 NTBS ***** válasza:
100%
Igen, de nem sok esélyed kíérni.
2023. febr. 8. 16:59
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Úgy kellene építeni a házat, hogy bírja, és akkor az lenne a biztonságos.

Vasbeton házak például jobban bírják.

A japánok már építenek ilyen házakat.

2023. febr. 8. 17:56
 15/16 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Én úgy tudom, hogy kb 15 másodperc alatt játszódott le a dolog.

Ennyi idő alatt az ágyadból sem kelsz ki, nem hogy az ajtóig elbóbiskolj…

2023. febr. 8. 23:10
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Vannak hosszabb és rövidebb földrengések. Ráadásul gyakran utórengések kísérik melyek akár nagyobbak is lehetnek.

A mostani török-szír rengést vagy 40 utórengés kisérte.

Az épületek korántsem biztos, hogy az első rengésnél dőlnek össze, sérülnek meg komolyabban.

2023. febr. 8. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!