Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Jól látom, hogy földrengés...

Jól látom, hogy földrengés esetén jobb az épületből kiszaladni a túlélés érdekében?

Figyelt kérdés
Úgy látom a hírek alapján Törökországban is a legrosszabb azok helyzete akik a romok alatt rekedtek, pedig földrengés esetére nekünk azt tanították, hogy bújjunk az asztal alá vagy húzódjunk a szoba sarkába. Hát szerintem ez baromság.
2023. febr. 8. 11:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
94%
Az sem mindegy, hogy álmodban ér a földrengés vagy nappal.
2023. febr. 8. 11:56
 2/16 anonim ***** válasza:
81%
Földrengés és földrengés között van különbség, de az elég valószínűtlen, hogy legyen elég időd kiszakadni.
2023. febr. 8. 11:57
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Én megéltem pár nagyobb földrengést külföldön (5-6-ost).

Volt mikor kimentem az épületből, máskor első reakcióm az volt, hogy menekülni, majd rájöttem, hogy bent biztonságossabb, mert a lezúduló üvegtáblák veszélyesebbek.

Az épület állagától függ.

2023. febr. 8. 12:05
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ hol vagy amikor a földrengés van. Ha messze a kijárattól, jobb bentmaradni.
2023. febr. 8. 12:06
 5/16 anonim válasza:
100%

Attól függ. Ha masszív az épület és nem omlik ráad, és az épületen belül is be tudsz bújni egy erős asztal alá, akkor bent biztonságosabb. Ha városon kívül, egy nyílt szántóföldön ér a földrengés akkor nyilván ott a biztonságosabb.

Azon múlik hogy ne essen vagy omoljon rád valami ami sérült tud okozni/össze tud nyomni.

2023. febr. 8. 12:07
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Általában igen.
2023. febr. 8. 12:11
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha mondjuk a nyolcadikon laksz, akkor inkább az asztal alá bújást válaszd, mert nem lesz időd lecsattogni a lépcsőn, mielőtt összedől a ház. Sarokba vagy asztal alá húzódni azért kell, hogy nagyobb legyen az esélyed a túlélésre: hogy ha rád is omlik az épület, legyen, ami felfogja a romokat (ergo nem egyenesen a gerincedre/koponyádra zuhannak rá az épület darabjai) és ha mázlid van, tud képezni neked egy kis üreget is, ahonnan kapsz levegőt. Így sem 100%, sőt, még így is elég kicsi az esélyed arra, hogy túléled, de mégis növelted az esélyeidet valamennyivel.
2023. febr. 8. 12:15
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer Ausztriában éltem át egy földrengést. Nem volt túl erős, de mozgott a csillár és érezhetően a talaj is mozgott, szóval észre lehetett venni.

A rádióban bemondták, utórengésnél ki kell menni az utcára. ( akkoriban még nem volt net, hogy utána tudjunk nézni, mit írnak az ilyen esetekre )

Éppen egy kávézóban ültünk és jött egy utórengés.

Az összes ember aki bent tartózkodott, vendég, személyzet, tódult ki az utcára :)

2023. febr. 8. 12:23
 9/16 anonim ***** válasza:
90%

Attól függ hol élsz..

Vidéken például a kertben mindenképpen biztonságosabb, mert nem dől rád semmi és nem omlik rád semmi. Egy nagyvárosban ahol több emeletes épületek is körbe vehetnek ott már kevésbé tűnik biztonságosnak, hogyha a fejedre eshet valami. Ha megrogyik, leomlik az épület még mindig nagyobb esély van életbe maradni, mintha több emelet magasból fejbe vágna valami üveg/tábla/tégla akármi..

2023. febr. 8. 12:33
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy társasházból esély sincs kifutni. Ezek egy pillanat alatt dőltek össze.

De én sem hinném, hogyha 8 emelet rád zuhan, akkor bármit is megtart, véd az asztal lapja.

Ez akkor segíthet, ha nem dől rád az épület, "csak" mozognak benne a dolgok. Pl. ha az asztal alatt vagy, akkor nem esik rád a csillár vagy más, ami a lakásban van.

2023. febr. 8. 12:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!