Hogyan szàmoljam az àtlagot?
Tudom, hogy logikusnak tünik és szerintem így is van, de azért megkérdezem.
Hogy ha 6 szàmnak ki akarom szàmolni az àtlagàt, és elöször az elsö 3 szàm àtlagàból és az utolsó 3 szàm àtlagàból szàmolom, az ugyanaz mint ha simàn a hat szàmból csinàlnàm, ugye?
A kérdés az, hogy:
(a+b+c+d+e+f)/6
és
((a+b+c)/3 + (d+e+f)/3)/2
ugyanaz-e.
Bontsd fel a zárójelet:
(a+b+c+d+e+f)/6 = a/6 + b/6 +c/6 + d/6 + e/6 + f/6
((a+b+c)/3 + (d+e+f)/3)/2 = (a/3 + b/3 + c/3 + d/3 + e/3 + f/3)/2 = a/6 + b/6 +c/6 + d/6 + e/6 + f/6
Tehát ugyanaz. Érdemes mindig átgondolni, hogy matematikailag mit jelent valami, és megpróbálni leírni, hogy egyenlőek-e.
nono, igy már nem
3+3-ból ugyanaz, de például 4+2-ből már nem
3+3 az hat/ 2 az 3
4+1 az hat/2 az 3...?
Akkor vigyázni kell az átlaggal, súlyozott átlag kell, mert ha az egyik oldalon több jegy van, akkor nem ugyanaz fog kijönni. Levezetve:
((a+b+c+d)/4 + (e+f)/2)/2 = a/8 + b/8 + c/8 + d/8 + e/4 +f/4
Ez viszont nem ugyanaz, mint az eredeti, szóval ekkor súlyozni kell az átlagot, amihez nyilván nem értesz. Szóval maradj inkább az együttes összeszámlálásnál.
én arra gondoltam h a 3 szàm ha összegyülik egy sorban annak kiszàmolom az àtlagàt
aztàn késöbb ha a màsik 3 szàm kijön annak is az àtlagàt
aztàn a kettö szàmból kijön egy... akkor ez nem lehetséges?
Van 6 szám, legyen mondjuk
1,2,3,4,5,15
Ezek átlaga: 5
Ha úgy számolod, hogy
1,2,3 átlaga 2
4,5,15 átlaga:8
akkor a két szám átlaga valóban 5 lesz
De ha úgy számolod, hogy
1,2,3,4 átlaga 2.5
5,15 átlaga 10
akkor a két szám átlaga már 6.25 lesz, ami nem jó.
Így csak súlyozott átlaggal lehet számolni, amit az alőző már leírt
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!