Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nyelvtan házi kéne egy kis...

Nyelvtan házi kéne egy kis segítség?

Figyelt kérdés
A jel az többjelentésű vagy azonos alakú,és miért?
2010. okt. 4. 15:37
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Hogyan kell ezt eldönteni? Az első gyanús dolog, hogy ha eltér a szófaja, akkor tuti azonos alakú:

vár (várakozik) IGE

vár (erőd) FŐNÉV

Tehát azonos alakú.

Ha a szófaj azonos, akkor már lehet, hogy többjelentésű, de nem biztos. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a jelentések egymásból eredeztethetőek-e:

fog (kézzel)

fog (a tinta)

Hát ez sehogy sem jön ki, tehát a fog hiába ige, ezek szintén azonos alakúak.

Sokat segíthet az, hogyha idegen nyelvű szótárban megnézed a szavadat, mert ami logikailag hasonló jelentés, az más nylevben is talán az lesz. Ez persze sajnos nem mindig segít. Igéknél még segíthet, hogy tárgyas vagy tárgyatlan-e.

Aztán segíthet még az, ha szinonimákat keresel. Ha vannak hasonló szinonimák, akkor több jelentésű.

ég (ciki helyzetben van)

ég (lángol)

Itt a ciki helyzet egyértelműen a fizikai égés zsóból származik, amit pl az is alátámaszt, hogy a "lángol" szóval is ki lehet fejezni. Illetve az "Égtem mint a Reichstag." is ezt igazolja, egyértelműen a ciki helyzetet egy fizikai égéssel hozza párhuzamba.

Tehát az "ég" fenti jelentései azonos alakúak, de a föld fölött levő kék dolog (ég) egy azonos alakú. Eből is látszik, hogy lehet egy szónak azonos alakú párja és többjelentésű párja is.

A jel esetében ha végigvesszük a jelentéseit, akkor egész hasonlóak lesznek.

Óvodai JEL.

Minden JEL arra utal, hogy...

A vörös kereszt a kórház JELE.

Ez szerintem egyértelműen többértelmű, mivel minden esetben valami megjelölődik valahogy. Bár a "minden jel arra utal" esetében lehet vele vitatkozni, de én idetartozónak gondolom.

Van még egy szó, ez pedig a számítestechnikai/rádiótechnikai JEL. Szerintem ez valaha valamilyen logikával a fentiekből jött ki, de ma már nem sok köze van az eredeti szókupachoz. Vagyis ez a jelentéskör már egy azonos alakú szó.

2010. okt. 4. 16:26
 2/3 anonim ***** válasza:
Szívesen.
2010. okt. 6. 01:09
 3/3 A kérdező kommentje:
köszi szépen megértettem!
2010. okt. 6. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!