A sósav egy ember testet mennyire tudja szétmarni?
Tömény sósav percekig szokott csücsülni a kezemen, mire kissé csípni kezd, akkor egy kis vizes öblítés után nyomtalanul eltűnki.
Szóval tömény ásvány savhoz képest nem erős a maró hatása.
Kénsavval ellenben már jártam úgy, hogy azonnal "megégette" az alkarom, hiába indítottam másodperceken belül a hidegvizes öblítést. Ma is látszik a heg, pedig több hónap is eltelt azóta. Jó ebben a kénsavban volt egy katalizátor is.
65% os salétromsav szerintem valahol a kettő között van.
A lúgok egyébként veszélyesebbek, mert oldják a lipideket is.
Nem úgy kell elképzelni, mint a filmekben, hogy egy liter savval feloldják a hullát.
4-es jól leírta, bár szerintem a három sav közül a salétromsav a legdurvább. Főleg egy jó kis füstölgő salétromsav.
Amúgy ilyen célra forró kénsav és hidrogén peroxid elegye elég jó, de nagy mennyiségben elég kontrollálhatatlan a reakció.
#4-5 A sósav vegyileg a legerősebb. Paradox módon a legcsekélyebb bőrsérülést okozza rövid expozíció esetén, melynek két oka van:
1. Illékony vizes oldatként nem hathat olyan koncentráltan, mint a kénsav, ami higroszkópos és nem párolog el. A felhámba ivódott kénsav maradéka így letörölve is tovább hat, míg a sósav elillan. A kénsav bárhova is fröccsen, nem párolog el, és napok múlva is sérülést okozhatnak az ottmaradt cseppjei. A sósavcseppek viszont maradéktalanul eltűnnek, és veszélytelenné válik a környezet.
2. Mivel a kénsav vegyileg kevésbé erős sav, így ráér bediffundálni a hajszálerekig. A kénsav okozta sebeknél ezért jól megfigyelhető az erek menti szövetelhalás. A só- és salétromsav viszont kis mennyiségnél kireagál a bőr legfelsőbb rétegével, és utána a bőr sokkal jobban regenerálódik.
"kipróbálták a dolgot legalább egy egérrel"
Felesleges egérfogással tölteni az időt. Végy egy lezárható kelesztőtálat, vegyél háztartási sósavat vagy 3 litert, töltsd bele, és tegyél bele 1 kiló sertéstarját. És zárd le, de ne a spájzban, vagy a hálószobádban tárold. Aztán majd referálj, ha feloldódott...
"A sósav vegyileg a legerősebb."
Az, hogy a hidrogén ion róla disszociál le e legkönnyebben, az semmit nem mond arról, hogy a kérdezett "emberi test"-et mennyire tudja szétmarni. A gyomrodban a pepsin 37 C fokon 1-2 pH optimumon működik, a gyomrod ehhez sósavat választ ki. Érdekes lenne, ha ebben közben tönkre menne. A sósav szobahőmérsékleten nem marja szét az emberi szervezetet. Nyilván a karbonátokat oldja, de a csontok egy része foszfát, már azt sem fogja a sósav feloldani. A fehérjékről és zsírokról ne is beszéljünk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!