Kereszténység nélkül létezhet "Nyugati civilizáció"?
Kereszténység nélkül egyáltalán ki tudott volna alakulni a "Nyugati civilizáció"?
Akármilyen vallás, hitvilág, hiedelemvilág, stb. nélkül ki tudna alakulni egy önállóan működő és fenntartható civilizáció?
Elgondolkodtató...
Mai formájában szerintem semmiképp se. Korábban az antik városállamok, illetve a Római Birodalom teljesen más utat járt a "barbár" északtól. Konkrétan szorosabb kötelék fűzte mindkettőt Észak-Afrikához és a Közel-Kelethez, mint Európa többi részéhez. Most melyik lenne a "nyugati civilizáció", ha a kereszténység sosem egyesíti a két területet?
Szerintem a nyugati civilizáció a mediterrán és közel-keleti antikvitás, a 'barbár, pogány' Európa, a kereszténység, illetve az erre irányuló felvilágosodás együttes gyereke. Egyiket se zárhatod ki a képletből.
5
Az ókori görögök elég civilizáltak voltak, aztán jött a kereszténység meg vele a "sötét" középkor.
7#. "Az ókori görögök elég civilizáltak voltak, aztán jött a kereszténység meg vele a "sötét" középkor."
Én úgy tudtam, hogy az ókori görögöknek is volt hitviláguk néhány istennel. A kereszténység térnyerése előtt meg mintha lett volna valamilyen Római Birodalom is erre-/arrafelé szintén jó pár istennel, de őket meg talán a Perzsa Birodalom előzte meg az Ahura Mazdá kultusszal, ami szerintem szintén belefér még a vallásos kategóriába.
9
Igen, és? Nem feltétlen a vallással van baj. Leginkább csak az ábrahámita vallásokkal, mert agresszívak és az egész életet irányítani akarják velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!