Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehetne egy kis csipet...

Hogyan lehetne egy kis csipet ültetni az agyba, tudna komunikálni a csip és a test a csippel?

Figyelt kérdés

-Tárolni adatokat a csipben

-miből kapna áramot a csip

2010. okt. 2. 11:49
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az agy elektromos jelekel kommunikál, ezért szerintem a kommunikáció megoldható lenne az agy és a csip közt, illetve ha effeltor idegeket stimulál, akkor a testtel is megoldható a kommunikációja.

Más kérdés, hogy mennyire szerencsés ezt megcsinálni. Mindenképpen pontos előtanulmányok kellenének hozzá, mert ha csak úgy "találomra" hozzákötöm néhány ideghez, akkor annak tutira katasztrófa lesz a vége. Az agyban bonyolult szabályzókörök vannak, a csipbe is kell ilyen rendszert tenni. Képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje a szenzoros visszajelzéseket arról a területről, ahol hat. Pl ha a kéz mozgatásában részt vesz, akkor a kéz izmainak feszültségi állapotáról is kell kapnia információt. Az agyban ez alap, de ha egy olyan csipet ültetünk az egyénbe, ami csak mozgatni képes a kezet, akkor annak hamar súlyos következményei lennének. Az egyén arra gondol, hogy megmozdítja a kezét, elindulnak az információk a kéz izmai felé, közben a csip is ilyen stimulusokat ad, aminek az lesz az eredménye, hogy az izmok összehúzódnak. Azonban amíg az agy érzi, hogy mikor kell leálítani, a csip nem, ennek sérülés a vége. Nagyon sok idegsejttel kell tehát összekötni (szenzoros és motoros területekről valókkal is). Illetve nem tudom, hogy lehetne megoldani, hogy az egyes idegsejtek ténylegesen kommunikáljanak a csippel, valószínűleg axont kell növeszteniük hozzá... Bár tény, hogy vannak kísérletek különféle csipekről, amiket agyba ültetnek, és van kommunikáció az agy és a csip közt, ennek még nem olvastam utána...

Az, hogy ezek a csipek miből kapnak energiát... Külső tápegység, vagy mint egy pacemaker, saját energiaforrás, amit egy idő után ki kell cserélni.

Adattárolásra (mint pl töri leckét megjegyeznei vele) nem lenne alaklmas, egyelőre. A memória még máig sem igazán értett képesség. Mindenesetre az biztos, hogy más mechanikával működik, mint egy számítógép memóriája, ezért nem hinném, hogy kompatibilis lenne az aggyal ilyen szempontból. Viszont ha az előbb említett kézhajlításról van szó, akkor igen, kell, hogy legyen memóriája, amivel a visszajelzések jelentését egyénre szabottan megtanulja a csip.

(Remélem, nem írtam túl nagy hülyeséget... :S)

2010. okt. 2. 12:46
 2/5 anonim ***** válasza:

Olyannyira nem írtál hülyeséget, hogy senki más nem írt választ. kb egyszerű haladnó egy ilyen válasznak örül.

Valami hasonló megközelítés fogalmazódott meg benne, csak éppen nem bírtam volna ilyen jól karakterekbe önteni.

grt

2010. okt. 4. 23:40
 3/5 anonim ***** válasza:
*bennem
2010. okt. 4. 23:40
 4/5 A kérdező kommentje:
Tényleg nagyon jó választ adtál. Köszönet érte!!
2010. okt. 5. 07:27
 5/5 anonim ***** válasza:

Vannak manapság olyan irányú kutatások, hogy látást visszaadni egy csippel. Teljesen vak emberek homályos foltokat már képesek lennének látni vele. Erről hallottam már, de csak ennyit. Hogy hogy működik, mondom, nem olvastam utána, ezért lehet, hogy mást mondok, mint ahogy az valójában van.

Amúgy: köszi szépen! :D

2010. okt. 5. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!