Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szerintetek egy ilyen rendszer...

Szerintetek egy ilyen rendszer megvalósítható lenne?

Figyelt kérdés
Az otthoni napelem rendszerrel, hidrogént előállítani. Nyáron megtermelt energiával hidrogént csinálni és betárolni, télen meg hidrogén üzemű kazánnal fűteni a házat.
2022. dec. 10. 14:52
 1/10 anonim ***** válasza:
61%
Az ált. iskolai fizika könyvedet elővetted? :-)
2022. dec. 10. 15:01
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem igazán. A hidrogén nehezen tárolható, könnyen szivárog.
2022. dec. 10. 15:09
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos a napelem nem tud hidrogént előállítani.

:))

Lehetne vizbontással hidrogént előállítani, és elégetni. Egyszerűnek tűnik de valamiért nem használják. Lehet hogy a vizbontás alacsony hatásfoka, meg a hidrogén nehézkes tárolása együttesen akadályoza.

2022. dec. 10. 17:09
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A napelem közvetlenül nem tud hidrogént előállítani, de képes elektromos áramot produkálni, ezzel lehet vizet bontani és az ekkor keletkezett hidrogént lehet elégetni.

A probléma a hidrogén tárolásával van. Gázt nagy mennyiségben cseppfolyósítva célszerű tárolni, mert ekkor nagyobb a sűrűsége, kisebb tárolóedény is elég neki. A hidrogén viszont csak igen alacsony hőmérsékleten és magas nyomáson cseppfolyósítható, tehát mindenképpen erős, hőszigetelt, drága tartályt igényel. Viszont az alacsony hőmérséklet miatt döntést kell hozni: vagy hagyod elforrni a hidrogént, vállalva a folyamatos veszteséget (és reménykedve, hogy marad elég hidrogéned a fűtéshez), vagy folyamatosan hűtened kell a létyót, ami meg energiát igényel.

Úgyhogy az ötlet jónak tűnik, hiszen az égéstermék szinte csak vízgőz lesz, az energia meg szinte ingyen van, de sajnos a gáz tárolási nehézségei miatt háztartási méretben nem nagyon működik.

2022. dec. 10. 19:33
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a hidrogén tárolása igen macerás dolog, ezért jobban járnál, ha az elektrolízis után még egy metanizáció is következne, mert akkor a metán tárolása és felhasználása már nem igényelne különösebb technológiai fejlesztést, átalakítást. Ugyanakkor mindkét folyamat elég rossz hatásfokkal megy végbe...
2022. dec. 10. 20:09
 6/10 A kérdező kommentje:

Én is vízbontásra gondoltam, azt hittem ez egyértelmű.

Köszönöm a válaszokat

2022. dec. 10. 21:04
 7/10 anonim ***** válasza:

#5 Válaszadó! Szintetikus földgázra én is gondoltam. Valamikor régen ki is számoltam, 400 - 460 °C volna a szükséges hőmérséklet (Ha jól emlékszem.).

C + 2H2 <=> CH4

A hőmérséklet emelése a metán bomlásának kedvez, viszont a nyomás növelése elősegíti a metán képződést.

Ám házi használatra nem ajánlom az eljárást. A berendezés igen bonyolult lenne, és maximális automatizálással sem lenne képes bárki biztonságosan kezelni.

Üzemi szinten talán lehet belőle valami.

2022. dec. 11. 01:27
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
#7 Van belőle valami, ezt nevezik P2G -nek, egyre több működik már belőle, és az össz hatásfok is egészen jó már.
2022. dec. 11. 02:27
 9/10 anonim ***** válasza:
A klasszikus C14 vizsgálathoz is metánná konvertálják a minta elégetéséből nyert CO2-t egy fűtött katalizátoron, mert az alkalmasabb a számlálódetektorban való vizsgálatra. Az oxigén ugyanis elektronegatív gázként rontja a detektor érzékenységét.
2022. dec. 11. 09:54
 10/10 anonim ***** válasza:
P2G? - Gugli a barátom. - Áhá egy másik reakciót használ az eljárás.
2022. dec. 11. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!