Szerintetek egy ilyen rendszer megvalósítható lenne?
Sajnos a napelem nem tud hidrogént előállítani.
:))
Lehetne vizbontással hidrogént előállítani, és elégetni. Egyszerűnek tűnik de valamiért nem használják. Lehet hogy a vizbontás alacsony hatásfoka, meg a hidrogén nehézkes tárolása együttesen akadályoza.
A napelem közvetlenül nem tud hidrogént előállítani, de képes elektromos áramot produkálni, ezzel lehet vizet bontani és az ekkor keletkezett hidrogént lehet elégetni.
A probléma a hidrogén tárolásával van. Gázt nagy mennyiségben cseppfolyósítva célszerű tárolni, mert ekkor nagyobb a sűrűsége, kisebb tárolóedény is elég neki. A hidrogén viszont csak igen alacsony hőmérsékleten és magas nyomáson cseppfolyósítható, tehát mindenképpen erős, hőszigetelt, drága tartályt igényel. Viszont az alacsony hőmérséklet miatt döntést kell hozni: vagy hagyod elforrni a hidrogént, vállalva a folyamatos veszteséget (és reménykedve, hogy marad elég hidrogéned a fűtéshez), vagy folyamatosan hűtened kell a létyót, ami meg energiát igényel.
Úgyhogy az ötlet jónak tűnik, hiszen az égéstermék szinte csak vízgőz lesz, az energia meg szinte ingyen van, de sajnos a gáz tárolási nehézségei miatt háztartási méretben nem nagyon működik.
Én is vízbontásra gondoltam, azt hittem ez egyértelmű.
Köszönöm a válaszokat
#5 Válaszadó! Szintetikus földgázra én is gondoltam. Valamikor régen ki is számoltam, 400 - 460 °C volna a szükséges hőmérséklet (Ha jól emlékszem.).
C + 2H2 <=> CH4
A hőmérséklet emelése a metán bomlásának kedvez, viszont a nyomás növelése elősegíti a metán képződést.
Ám házi használatra nem ajánlom az eljárást. A berendezés igen bonyolult lenne, és maximális automatizálással sem lenne képes bárki biztonságosan kezelni.
Üzemi szinten talán lehet belőle valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!