Mi az UV színek színkódja ha ki szeretném nyomtatni?
Köszönöm a color codekat.
Én az ilyenekre gondoltam, hogy piros, narancssárga, sárga, neonzöld, zöld, türkiz. De való igaz, hogy ezeket nem írtam az elején. :)
Sok bibi van itt. Az UV láthatatlan hullámtartomány. A köznyelvben gyakran uv színeknek nevezet valami tk. nem az, hanem csak nagyon élénk, telített szín. Amiket felsoroltál, az mind ilyen.
Nem létezik olyan eszköz, amelyik a látható színeket teljes mértékben tudná utazni. Kívül esik a képességeiket. Eszközfüggő, és még itt is van eltérés.
Színes képet alapértelmezetten cián, bíbor, sárga festékkel lehet nyomtatni. Mivel ezek nem tökéletesek, feketével kell kiegészíteni.
A festékek nem keverednek egymással. Ezek egyébként lehetnek áttetsző és fedő festékek is.
Nyomtatási eljárástól függően alakul ezek keveredése. Elsősorban a szemben keletkezik egy színérzet. Pl. zöldnek látod a cián és sárga pontokkal borított területet. Persze van némi átfedés is, ahol az egymást fedő cián és sárga festékfoltok a felületen is zöldnek látszanak.
Az eljárás meglehetősen fogyatékos. Történtek fejlesztések a hifi-color irányában, de költséges, nem nagyon terjedt el.
Egyes színeket a négy alapszínnel képtelenség még csak hozzávetőlegesen sem megjeleníteni. Kritikus szín pl. a narancs és a viola is.
Az említett eljárásoknál 4 helyett 6 vagy 7 színt alkalmaznak.
Alig-alig akad olyan nyomda, vagy más szolgáltató, ahol ilyen eszközök működnek, le kell mondanod róla.
Nem tudunk olyan színbontást készíteni, amelyik fényképen belül valódi narancs, valódi viola, valódi rózsaszín felületed adni, ilyen festékekkel.
Direkt színeknek azokat nevezzük, amelyik gyárban bekevertek, vagy a nyomtató eszközt kezelő mester keveri. (Borzasztóan leegyszerűsítve, amikor a festékeket „összeönti”. De ez nagyon buta tömörítés).
Fotókhoz nem használható, mint írtam.
Olyan szolgáltatót kell keresni, amelyik direkt színes nyomtatást is vállal. Külön munkamenet rendszerint, mert az egyik nyomtató csak a cmyk-t tudja, a másik direkt színeket is.
A hagyományos nyomdák csak nagy tételben tudnak vállalni munkát. Az egy darabra jutó ár a példányszámtól függ. Minél többet rendelsz teljesen azonosból, annál olcsóbb abból egy. Ugyanis bizonyos műveleteket akkor is el kell végezni, ha csak ötven kell belőle, meg akkor is ha egymillió. Ezek eloszlanak. szóval nem úgy van, hogy kérek ezret, és még fizetnek is.
Digitális nyomdában tudnak kis példányszámban is nyomtatni, de nem tudok most olyant mondani, amelyik ezt így vállalni tudná.
Biztosan akad, de napi szinten nem találkozom ilyen feladattal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!