Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Honnan lehet tudni, hogy ép...

Honnan lehet tudni, hogy ép egy bolygót látunk az égen?

Figyelt kérdés

Eddig nem foglalkoztatott az ilyen, a csillagos ég nézésénél be is zárult, mostanában kezdett érdekelni.

Az utóbbi hetekben tűnt fel, hogy a hold jobb vagy bal oldalán mindig egy erős fényű "csillag" van. Eddig sose láttuk ezt. Előfordulhat hogy egy bolygót látunk? Ha igen, honnan lehet tudni, hogy az?

2022. nov. 10. 19:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A szabad szemmel látható bolygók fényesek és nem remeg a képük, mint a csillagoknak.

[link]

Másrészt:

[link]

A képernyő bal alsó részén állítsd be a megfigyelő pozíciót (ahol vagy), a jobb alsó részén a kívánt időpontot és mutatja a látható égboltot.

2022. nov. 10. 19:57
 2/5 anonim ***** válasza:
92%

Hosszas megfigyeléssel: a csillagok egymáshoz képest nem mozdulnak el.

Megjegyzem: a légkör okozza a "remegést", a bolygók ugyanúgy "pisloghatnak".

2022. nov. 10. 20:13
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
A Jupitert láthattad. Most minden másnál fényesebben tündököl. A Szaturnusz már jócskán megelőzte, míg a vöröses színű Mars lemaradt mögötte.
2022. nov. 10. 23:45
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

A jupiter földközelben benn van az 5 legfényesebb dolog között, ami az égen látható. Simán lehet az, főleg a kora esti órákban, a legelsőként észrevehető csillagszerű dolog az égbolton.

Én amúgy a sky mappal szoktam beazonosítani hogy mit látok az égen, nem tud túl sokat, de amire nekem kellett, arra eddig megfelelt.

2022. nov. 11. 02:58
 5/5 A kérdező kommentje:
Ő a legelső ami feltűnik az égen. Köszönöm a válaszokat.
2022. nov. 11. 10:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!