Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szerintetek azoknak a szülőkne...

Szerintetek azoknak a szülőknek akiknek két színű a szeműk milyen lesz a babájuk szemszíne?

Figyelt kérdés
Pl az én szemem zöldes barna, a partneremé kékes zöld. Genetika szempontból mindig csak 3 alapszint adják meg. Tudom hogy a barna domináns...

2022. nov. 7. 10:58
1 2
 11/14 sadam87 ***** válasza:

"Így, hogy a barna domináns, így sem felel meg a barna az egyszerűsített modellnek?"

Bocs, de nem értem, ez a kérdés mire vonatkozik.

2022. nov. 9. 16:38
 12/14 anonim ***** válasza:

" ... a kérdés mire vonatkozik."

Azt akarom kérdezni, hogy ha a barna szemszín dominás, akkor számít-e hogy nem egyetlen gén felel érte? Mondjuk nem akarunk barna és barna között különbséget tenni, akkor a fenti egyszerű modellek pontosan jósolják-e a barnaszemű gyermek születési valószínűségelét?

2022. nov. 9. 16:51
 13/14 sadam87 ***** válasza:

Számít. Mert igazából egy génkölcsönhatársról van szó. Akkor lesz barna a szemszín, ha mindkét génből van domináns allél (kegészítő faktor hatás). (A linkben bővebben leírják. Meg valószínűleg bonyolultabb is ennél.)

Például ha a két kék szemű szülő közül az egyik az OCA2 génre homozigóta recesszív, a másik a HERC2-re, és mndketten hordoznak a mási génből domináns allélt, akkor lehe barna szemű gyerekük, ha miindkét szülő örökít a saját domináns alléljából. Genetikául leírva: jelöljük a két gént 'A' és 'B' betűkkel, nagybetűvel a domináns (barna), kisbetűvel a recesszív (kék) allélt. Legyen a szülők genotípusa:

AAbb x aaBB

Ekkor mindketten kék szeműek, de a gyermekeik AaBb genotípusúak lesznek, és így barna szeműek, hiszen mindkét génből hordoznak domináns allélt.

2022. nov. 9. 17:16
 14/14 anonim válasza:
Kíváncsian várom nálunk hogy jön ki( Ne haragudj kérdező, hogy idepofátlankodtam, de engem is érdekel a kérdés), szóval enyém barna, apum-anyum barna, papám kék, mamám barna, páromé kék, apukája zöld, anyukája kék, papája kékes zöld, mamája kék. Gyerekünké jelenleg se színű, azaz belül barnás, de kívül néha zöldnek látszik, néha kéknek. Februárban lesz 2 éves. 😁
2022. nov. 9. 19:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!