Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Atomrobbanás területén elfogy...

Atomrobbanás területén elfogy az oxigén?

Figyelt kérdés
2022. szept. 26. 16:53
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem 8000 foknál nem él csak pár percig"

Inkább csak pár századmásodpercig. Ez már plazma hőmérséklet. Egy pillanat alatt gőzzé változnak az atomjaid.

2022. szept. 26. 20:08
 12/23 anonim ***** válasza:
Nem.
2022. szept. 26. 20:12
 13/23 A kérdező kommentje:

8.

Amit belinkeltél,nem mutatja,hol hány fokos a hőmérséklet!

Engem az érdekelne a 8000 fok mondjuk 100meterenként hány százalékot csökken egyenes arányban vagy hogy.

2022. szept. 26. 20:20
 14/23 sadam87 ***** válasza:
100%

Ez igaz. Nem tudom, a levegő hőmérséklet hogy függ a távolságtól. De mint említettem (ha nem valami fedezékben van az ember) tudtommal elsősorban a hősugárzás okozhat égési sérüléseket, és csak kisebb mértékben a magas evegő hőmérséklet. Azt pedig, hogy milyen távolságra okoz 100% eséllye harmadfokú égési sérülést a robbanás (gondolom fedezék nélkül értve).

Egyébként itt egy grafikon arról, mennyire melegedtek fel szilícium-dioxid darabkák egy 21 kt-ás robbanásnál a távolság függvényében. (Persze a levegő hőmérséklete ettől jelentősen eltérő lehet.)

[link]

2022. szept. 26. 20:39
 15/23 Z003 ***** válasza:
100%

Habár egy atomrobbanás nem fogyaszt közvetlenül oxigént, a robbanás adott körzetében mégis fog csökkenni a levegő oxigéntartalma. Köszönhetően a levegő nitrogéntartalmának, ami magas hőmérséklet, vagy erős sugárzás hatására oxidokat, és ezzel oxigént köt meg a légkörből.

Oxidok képződése szinte csak 4000°K fölött jelentős, így ebben a rádiuszban fog csak csökkenni az oxigén mennyisége. 4000°K-en a levegő 4.6% NO-t fog tartalmazni. Ez a mennyiség a hőmérséklettel emelkedik, viszont a mennyiségének a növekedése nem egyenesen arányos a hőmérséklet emelkedésével, a nitrogén-oxidok instabilitása miatt amik képződésének nem kedvez a túl magas hőmérséklet. De amikor a forróbb területek hűlni kezdenek elérik a megközelítőleg 4,6%-os koncentrációt.

Egy 1Mt robbanás 0.49*10^10g (4900t) NO-t termel, 2612t O2 megkötését jelenti. Voszint ahogy hül tovább a rendszer egy új oxid is stabillá válik. (Igazából vagy 19 eltérő reakció megy le amik N-oxidokat termelnek, de a végné a legstabilabb termék mindig ugyan az, így ezek a reakciók végeredménybe nem nagyon számítanak.)

A NO tovább reagál a levegő oxigénjével és NO2-t alkot ezzel megkötve még 2612t O2-t. Így összesen a robbanás 4000°k-t meghaladó rádiuszában megközelítőleg 5224t O2 fog elfogyni (A kísérletben az 1Mt robbanóerőt 6 robbantással érték el).

Sajnos nem tudom hogy egy átlag robbanásnál mekkora területet fed le a 4000°K-es terület így azt sem tudom hogy hány százalékot fog esni az O2%

De ha abból indulunk ki hogy a légkör kb 4,6% NO-t tartalmaz ezt átszámolva NO2-re, ez kb 4,6%-os O2 szint esést jelentene. De ez csak egy durva becslés és a valóságban kicsit más lenne a környezeti befolyások és az eltérő robbanófejek miatt.

(forrás: [link]

[link]

2022. szept. 26. 22:30
 16/23 A kérdező kommentje:

8.

Mennyire hiteles ez az oldal?

2022. szept. 27. 04:24
 17/23 Z003 ***** válasza:

Hát ennél hitelesebb nem nagyon lehet találni az első egy kutatást az US katonaság és meteorológiai hivatal végzette és a Nature magazinban publikálta.

A másik linket meg rosszul másoltam, itt van jól:

[link]

ebből nem sokat vettem, de az Oceans is megbízható forrás

2022. szept. 27. 07:45
 18/23 sadam87 ***** válasza:
100%

Szerintem az én 8. válaszomban szereplő linkemre kérdezett.

Nem tudom pontosan. Egy egyetemi tanár készítette (igaz, nem fizikus, hanem tudománytörténettel foglalkozik - azon belül meglepő módon jelentős részben az atomfegyverek történetével). Nyilván teljesen nem pontos, ez inkább egy becslésnek tekinthető, de ezen túl nekem megbízhatónak tűnik.

[link]

[link]

2022. szept. 27. 17:15
 19/23 A kérdező kommentje:

18.

Azt adja ki:

[link]

Minden elpárolog 3,71 km-ig

Utána is lerombolódnak,súlyosan megrongálódnak az erősen épített beton épületek is.

2022. szept. 27. 19:41
 20/23 sadam87 ***** válasza:

Ez egy 15 megatonnás bomba hatása. Te az 5. válaszodban egy 15 kilotonnásról kérdeztél.

2022. szept. 27. 20:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!