Az ecet oldja a zsírt?
A hentes szerint igen, a vegyész szerint nem.
Ha a tudomány rovatban teszed fel a kérdést, akkor azt a választ kapod egy elméleti szakembertől, hogy az ecet nem kimondottan zsíroldószer.
Ha a kérdést a kaja-pija, vagy a háztartás rovatba írod ki, akkor ki-ki elmondja, hogy mi a tapasztalata. Az én hentesem például ecettel takarítja a húspult vitrinüvegét, holott én mint vegyész nem tartom jó zsíroldó szernek az ecetet. De az ecet a legolcsóbb, ami még működik. És neki költséghatékonynak is kell lennie...
A nagy Levin elméleti szakember, ő azért mondja, hogy nem. Sosem próbálta. De az elmélet ezt mondja. A következő két kommentelő meg ecettel csinálja, mert nekik működik. Mint az én hentesemnek is. De őszintén szólva én sem ecettel takarítom a zsírt, mert nem szeretem a szagát.
Onmagaban az ecet nem oldja.
De minden oldja, meg a viz is, ha eleg nagy erovel dorgolod.
Végül is jobban oldja mint a víz, apolárosabb mint a víz...
De vegyész szemmel elég fura ezt látni.
Polaritási inex jégecetre 6,2
Aceronra 5,1 vízre 9
Tudja valaki hogyan mérik az oldószer polaritást?
HPLC? Láttam valami termodinamika szagú adatot is, nem csak ezt az indexet.
Egyébként azt mondanám, hogy viszi a sebbenzin (~hexán), a szappanos víz, a durva lúgok, és a piranha oldat.
Ez utóbbit érdemes beírni a google video keresőjébe "piranha solution" néven.
"Érdekes lenne, ha nem oldaná, mert akkor nem lehetne ablaktisztításhoz sem használni. Márpedig én mindig ecetet használok és gyönyörűen leviszi a zsíros ujjlenyomatokat is."
Próbáld ki egyszer tiszta vízzel ecet helyett. Ugyanúgy lehozza a zsíros ujjlenyomatokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!