Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Annak idején hogy jöttek rá...

Annak idején hogy jöttek rá az emberek hogy adott ásványokból különféle fémeket lehet kinyerni és megmunkálni?

Figyelt kérdés
2022. aug. 11. 19:47
 1/5 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Szerintem erre nincs egyértelmü válaszunk.

Én valami olyasmit képzelek el, hogy amikor már a sima követ áttudtuk alakítani, akkor több dolog történhetett, vagy valaki talált fémet amit köpattintáshoz használtak, észrevették, hogy nem kopik annyira, így elkezdték azt használni, VAGY

Tüzrakás után észrevette azt a mere szétfolyt pacát, ami elég masszív pacává keményedett miután kihült a tüz, lassacskán összeállt fejbsn, hogy lehetne használni azt a kemény pacát valahogy, mondjuk direkt egy kis üregben rakni tüzet, így a paca a köre fog hasonlítani, az meg jó baltának pl….

Ezt csak elképzeltem, de szerintem így indulhatott maga az igény arra, hogy keressék ezeket a fémeket, inkább elszórva a földön, nem bányászva, szerintem az jóval késöbb jött.

2022. aug. 11. 20:06
 2/5 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Nem tudják. Na ez így nyilván nem annyira érdekes, csak hát ez a helyzet. Általában a véletlennek tulajdonítják, korrekt írásban hozzátéve, hogy ez csak tipp. Az írás előttre nyúlik vissza, így ugye nincs róla feljegyzés. A legrégebbi - és talán érdemes a témában említeni - az ie. 9000 évre datált réz tárgyak. Viszont van ilyen korú réz a Közel-Keletről és az amerikai kontinensről is (Old Copper culture, Old Copper complex). Tehát egy időben jelent meg a két kontinens régióban.

A vizsgálat sem könnyű. Annyi biztos, hogy a tábortűz hőjét azt mérték és nem elegendő a réz megolvasztásához. Tippek szerint talán kerámia kemencékben készültek az első réz olvasztások, ami ie. 30 000 környéke - legalábbis amit biztosan tudunk a kerámia használatról.

A kerámia már 1000 fok körül égethető és a réz is olvad, szóval ez jó tipp lehet. Viszont vannak további nehézségei is a témának. Ugyanis a réz lelőhelye külön adott helyeken fordul elő és a kerámiához és agyaghoz semmi köze. Tehát még a réz ércnek is oda kellett kerülnie a kerámia kemencébe. Itt egy régi réz bánya ie. 5000-ből:

[link]

A tippek szerint a rézérc köveiből is készülhetett a kerámia kemence és ez valóban lehet is így. Jó tipp.

Egyébként is a tűzben edzést már nagyon régóta használták fa lándzsák hegyéhez és kovakő és más ásványok edzéséhez is 400 000 éve. Szóval ez is egy tipp, hogy kipróbálták a réz érccel is és rájöttek a réz olvasztásra.

ISRAEL 21c (izraeli tudományos lap):

Az ókori homininok tüzet használtak kovakőszerszámok készítéséhez

"Ezek az eszközök az alsó paleolit ​​korszakból származnak, 420 000 és 200 000 évvel ezelőtt. A Qesem-barlangban élt ősi homininok (egy csoport, amelyből mi és családfánk kihalt tagjai) főként könnyen hozzáférhető kovakőből készítették az eszközöket."

A legvalószínűbb a tudatos tűzbe rakása a réz ércnek, és így jöttek rá.

---

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2022. aug. 11. 21:00
 3/5 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Egy neolitikus rézbánya:

[link]

2022. aug. 11. 21:07
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az a tippem, hogy termésrézből indult, annak a megmunkálása közben jöttek rá, hogy a rézérc is hasznos. A termésréz alapvetően együtt jár a rézérccel. Persze a sima érc a jellemzőbb.

Illetve vannak olyan ólom, ón tartalmú ércek, amik tábortűzben is fémmé válnak, bár nem tudom ezeknek mikor volt jelentősége.

2022. aug. 11. 22:24
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Van ugye egy olyan dolog, hogy termésarany és termésréz, (esetleg aranytelérnek meg réztelérnek is nevezik, de ha jól tudom ez nem precíz), ezek természetes okokból kialakult szinte tiszta fémek. Tehát nem kell őket kiolvasztani ércből, csak fel kell szedni a földről. Folyókban a termésaranyból relatíve sok előfordult, csak azt már eleink kiszedték.

Termésréz:

[link]

Termésarany:

[link]

De más fémek, pl vas és bronz is tud ilyet képezni. Vagyis az ősember már a kohászat feltalálása előtt is találkozott fémekkel, megmunkálni persze nemigen tudta őket, néhány kivétellel. Úgyhogy valószínűleg összerakták (mert ők sem voltak hülyék), hogy hogyan kell kiolvasztani a fémeket a kőzetből.

2022. aug. 11. 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!