Az európai erdők fái is úgy nőnek, mint az esőerdő fái, elsődleges-másodlagos erdő?
"Volt egyszer egy erdő" filmben láttam, hogy a primer kb 50 év után magától kidől, ekkor nő a másodlagos ami több száz évig élhet.
www.youtube.com/watch?v=c3fzJOSdGYU

A másodlagos erdő fakivágás utáni erdőt jelent. És a filmet gyorsan megtatlátam, és beleléptetve is gyorsan meglett a filmbeli részlet (egy helyen legalábbis) tehát lénygében kérdező jól mondtad. De a filmben pontatlanul van. Több lehetséges oka is lehet. Egyik, hogy a magyar fordítás lett pontatlan, akár a szakmai lektor kihagyása miatt is. Vagy az eredeti narrátor szövegnél sem volt már szakmai lektor és az is pontatlan.
Kérdésben:
"a primer kb 50 év után magától kidől, ekkor nő a másodlagos ami több száz évig élhet."
A filmben ahol megtaláltam azért kicsit másképpen mondja. Itt alább idézem.
19:30 tuán jön:
"A pionír erdőt a másodlagos erdő követi."
Volt egyszer egy Erdő 2013 (Once upon a Forest)
www.youtube.com/watch?v=Nk1KnHmXHUs
Forest - wiki
"Ezzel szemben a másodlagos erdő a fakitermelést követően újranövő erdő, és eredetileg más régiókból vagy élőhelyekről származó fajokat tartalmazhat. [29]"
Secondary forest - wiki
"A másodlagos erdő (vagy másodnövésű erdő ) olyan erdő vagy erdőterület , amely egy fakitermelés vagy mezőgazdasági célú irtás után újra nőtt addig, amíg elég hosszú idő telik el ahhoz, hogy a zavarás hatásai már ne legyenek nyilvánvalóak."
Az eredeti film francia, így még talán - de javítsatok - talán még többszörös fordításon is áteshetett, franciából angolra vagy németre majd magyarra. Talán. Nem tudom van-e ilyen. :)
---

Nem néztem meg, de gondolom még ezzel együtt is érdemes megnézni. És vannak benne szép felvételek. :)
Azt nem értem a nagyvárosoknak mi köze ehhez? :P

"De a filmben mintha kidőltek volna maguktól a pioneer-ek."
Igen ahogy belenéztem a filmben a természetes erdő pusztulást és újratermelődést mutta be. De tényleg csak éppenhogy belenéztem itt-ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!