Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Olcso faziskontraszt mikroszko...

Olcso faziskontraszt mikroszkop? Milyen markaneveken keressem? 10 eves is lehet akar.

Figyelt kérdés
Bakteriumokat szeretnem megnezni vizben, nyalban, megfestes nelkul.
2022. júl. 26. 09:43
 1/6 anonim ***** válasza:
85%

Ha baktériumokat akarsz megnézni festés nélkül, az a mikroszkóp nem lesz olcsó, mivel ehhez legalább 60x, de inkább 100x olaj immerziós objektívre lesz szükséged, ami elég húzós.

Ha egysejtűeket (pl papucsállatka, amőba, hasonlók) vagy mikroszkópikus többsejtűeket (pl. cyclopsok, vizibolha, moszatok) akarsz élő vízben megnézni, akkor beleférsz egy olcsóbb mikoroszkópba , mert ezeket már 10x-20x objektívvel is nagyon jól láthatod, a 40x-es már luxus.

Ha ilyeneket akarsz vizsgálni, akkor azt javaslom, hogy

1. inverz mikroszkópot vegyél (= az objektív a tárgyasztal ALATT van)

2. Beépített fényforrás legyen (sokszor van tükör csak, óriási szopás ezzel babrálni)

3. Ne dőlj be az olcsó gyerekmikroszkópok marketing bullshitjének, hogy 400x meg 1000x nagyítás, ezekből az értékekből négyzetgyököt kell vonni, hogy a valódi lineáris nagyítást megkapd, és gyakran még az okulár nagyítását is beleszámolják ebbe az értékbe.

2022. júl. 26. 10:05
 2/6 anonim ***** válasza:
82%

Nekem egy Zeiss Jenamed CF-250 van, ami hát nem volt olcsó, és (jóval) több mint 10 éves, de nagyon szeretem. A legnagyobb obi rajta egy 100x olajos, de azt kell mondjam, hogy a baktériumok még ezzel a mikróval is problémásak... főleg festés nélkül.

Szóval szerintem olcsón ilyen célra nem fogsz mikroszkópot kapni.

2022. júl. 26. 10:27
 3/6 Marci71 ***** válasza:
100%

Én a Vaterán vettem 26000 Ft-ért egy fáziskontrasztos Zeiss Lg-t. Beállítótávcső ( segédmikroszkóp ) és beállítócsavarok nem voltak hozzá, de ezek nekem voltak. Mondjuk 10 évesnél sokkal régibb , ezt a típust 1933 tól a hatvanas évekig gyártották.

Ha 10 év körülit vagy újat akarsz akkor vagy kínait veszel ( ezeknél általában nincs márkanév), vagy milliókért kapsz Zeisst esetleg Nikont. Ezekből ilyen új típus használtan is egy vagyon viszont az igaz hogy csúcsminőségű képe lesz:) és mondjuk nem is igen van használtan ezekből. általában ezeket a minőségi mikroszkópokat kb 40 évig használják utána kerülnek a hsznált piacra.

Két lehetőséged van. vagy veszel új kínai mikroszkópot amihez van fáziskontraszt készlet. Ez olyan 200000-300000 Ft körül lehet. Vagy megpróbálsz a Vaterán vagy Jófogáson kifogni egy régebbi Zeiss vagy más ( Lomo, PZO stb.) mikroszkópot. esetleg figyelheted az ebayt is, ott tuti van mindig fáziskontrasztos mikroszkóp, az ár az más kérdés. de ha türelmesen nézegeted ott is kifoghatsz olcsót. Nekem vannak onnan variábilis fáziskontraszt plánakromátjaim tűrhető áron, a Carl Zeiss Jena Nfpk mikroszkópomon tudom őket használni.

Járható út az is ha nem találsz egybe fáziskontraszt mikroszkópot akkor meglevő használt géphez próbálsz szerezni hozzáillő készletet. arra azért figyelni kell hogy nem mindegyik készlet használható minden mikroszkópon. Például két Zeiss sem feltétlen illik össze... Más fáziskontraszt készlet való a Zeiss Lg-hez, más a zeiss Nfpk-hoz és megint más a Zeiss Jenamedhez.

A 2. válaszadó által említett Jenamedet fáziskontraszttal pár éve egymillióért láttam az Elektro-optikánál használtan, szervizelve. a Jenamednek jó optikái vannak ( jobb mint egy mai öt-hatszázezer forintos kínai mikroszkópé) de viszonylag kevés van a használt piacon mert sokat még használnak, mivel a 80-as években gyártották és soknak nem telt még ki a használati ideje.

Az 1. választ figyelmen kívül hagyhatod úgy tűnik a kérdést sem értette.

2022. júl. 26. 20:44
 4/6 anonim ***** válasza:

Kedves előző, én sem cserélném el a Jenamedet semmilyen kínai mikroszkópra, pedig használtam/használok azokból is jó párat, de a képe a közelébe sem ért egyiknek sem.

Illetve, azért nem nagyon lehet szerintem használtan kapni őket, mert akinek van, és használja, az nem szívesen cseréli le, mert tudja, hogy jó, és nem fog ehhez hasonlót kapni, csak szó szerint milliókért.

2022. júl. 26. 20:53
 5/6 Marci71 ***** válasza:
100%

#4 Amire én utaltam az az hogy a Jenamedet nem nevezném olcsó mikroszkópnak, főleg ha fáziskontrasztos mivel itt kimondottan fáziskontraszt mikroszkópról van szó.Az ebayen egy Jenamedhez való fáziskontraszt készlet minimum 3-400 ezer Ft.

Akinek magántulajdonban van ilyen mikroszkópja annak a használtpiacról van. de sok ezek közül még nem került ki a használtpiacra mert annak az intézménynek a tulajdonában van amelyik annak idején újonnan megvette.

2022. júl. 26. 21:07
 6/6 anonim ***** válasza:
Egy fáziskontraszt mikroszkóp ritkán olcsó. Egy új fáziskontraszt szett olyan 2-300e. Nemsokára felteszek egy fekete Zeiss-et 100e körül a jófogásra és/vagy a Vaterára. Az teljesen rendben van, csak nekem van 2. Neked bacihoz 90-es vagy 100-as obi fog kelleni. 40essel még csak pici pöttyek. De sztem van külön eladó rövid 90-esem vagy hosszú 100-as fáziskontraszt obim is.
2022. aug. 11. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!