Mikor jó a Bartlett próba eredménye?
Mit értesz azon, hogy jó az eredménye? Neked mi a jó?
Ha például azt akarod vele megnézni, hogy használhatsz-e variancia analízist a mintákon, akkor neked az a "jó" (akkor használhatod) ha a minták varianciái azonosak (vagy legalábbis nem térnek el szignifikánsan). Azaz ha nem veted el a nullhipotézist. Tehát az a "jó" ha a kritikus khi-négyzet értéknél kisebb eredményt ad a próba.
Őszintén, nem nagyon ismerem ezt a tesztet, csak a wikipediából olvasottakat szűrtem le. Ez alapján a teszt csak a varianciákat hasonlítja össze. Minél kisebb a teszt érétke, annál kisebb az eltérés a varianciákban (lényegében). De önmagában a teszt eredményének nincs értelme, azt a megfelelő szabadságfokú khi-négyzet eloszláshoz kell viszonyítani.
Mint mondtam nem nagyon ismerem a tesztet. Ha valami hozzáértő azt mondta, ezt használd, akkor használd ezt. De megjegyzem - ha jól értem legalábbis - a teszt a mintatálagokat egyáltalán nem hasonlítja össze, szóval azok lehetnek tök különbözőek akkor is, ha megtartod a nullhipotézist (nem térnek el a varianciák). Persze lehet, hogy ennek nálad nincs jelentősége, továbbra sem teljesen világos nekem mire akarod használni.
"Kis érték nagy érték stb."
Még egyszer: ha a megfelelő szabadságfokú kritikus khi-négyzet eloszlás értéknél kisebb a teszt eredménye, akkor nincs szignifikáns eltérés a minták varianciái között, ha meg nagyobb, akkor meg szignifikáns eltérés van közöttük. Ezt méri a teszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!