Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mikor jó a Bartlett próba...

Mikor jó a Bartlett próba eredménye?

Figyelt kérdés
Foglalkoztat a statisztika, habár nem járok ezzel kapcsolatban sem főiskolára, sem egyetemre. Próbálok rájönni, hogy mikor lehet jó a Bartlett próba eredménye? Nem tudom, hogy akkor, ha a kapott eredmény kicsi vagy egyhez közelít. Tudna ebben valaki segíteni?
2022. júl. 22. 06:29
 1/6 sadam87 ***** válasza:

Mit értesz azon, hogy jó az eredménye? Neked mi a jó?

Ha például azt akarod vele megnézni, hogy használhatsz-e variancia analízist a mintákon, akkor neked az a "jó" (akkor használhatod) ha a minták varianciái azonosak (vagy legalábbis nem térnek el szignifikánsan). Azaz ha nem veted el a nullhipotézist. Tehát az a "jó" ha a kritikus khi-négyzet értéknél kisebb eredményt ad a próba.

[link]

2022. júl. 22. 10:55
 2/6 anonim ***** válasza:
Minden mérést akkor nevezhetünk jónak, ha az eredmények kevesebb mint felét kell csak eldobni az elmélet igazolásához. 😃
2022. júl. 22. 10:56
 3/6 A kérdező kommentje:
#1 azt szeretném megnézni, hogy a minták mennyire homogének. Azaz, milyen eredményt kapva tudom azt, hogy az eredmény jó, azaz a minták homogének.
2022. júl. 22. 11:56
 4/6 sadam87 ***** válasza:
Ha a "mennyire homogének" alatt azt érted, hogy mennyire kicsi a minták szórása között az eltérés, akkor minél kisebb az érték, annál kisebb az elérés. De ha kicsit bővebben kifejtenéd miről van szó, lehet, könnyebb lenne segíteni.
2022. júl. 22. 12:05
 5/6 A kérdező kommentje:
Példa: Adott két ember, és 60-60 minta. Két embert hasonlítanék össze, hogy hogy kezelik a mintát. Ehhez lenne szükségem a Bartlett próba eredményére, hogy lássam melyik érték mit jelent. Kis érték nagy érték stb.
2022. júl. 22. 13:22
 6/6 sadam87 ***** válasza:

Őszintén, nem nagyon ismerem ezt a tesztet, csak a wikipediából olvasottakat szűrtem le. Ez alapján a teszt csak a varianciákat hasonlítja össze. Minél kisebb a teszt érétke, annál kisebb az eltérés a varianciákban (lényegében). De önmagában a teszt eredményének nincs értelme, azt a megfelelő szabadságfokú khi-négyzet eloszláshoz kell viszonyítani.

Mint mondtam nem nagyon ismerem a tesztet. Ha valami hozzáértő azt mondta, ezt használd, akkor használd ezt. De megjegyzem - ha jól értem legalábbis - a teszt a mintatálagokat egyáltalán nem hasonlítja össze, szóval azok lehetnek tök különbözőek akkor is, ha megtartod a nullhipotézist (nem térnek el a varianciák). Persze lehet, hogy ennek nálad nincs jelentősége, továbbra sem teljesen világos nekem mire akarod használni.

"Kis érték nagy érték stb."

Még egyszer: ha a megfelelő szabadságfokú kritikus khi-négyzet eloszlás értéknél kisebb a teszt eredménye, akkor nincs szignifikáns eltérés a minták varianciái között, ha meg nagyobb, akkor meg szignifikáns eltérés van közöttük. Ezt méri a teszt.

2022. júl. 22. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!