A tudomány (ha hagyjuk korlátlanul fejlődni) előbb-utóbb képes lesz igazolni Isten létezését?
Előbb kérdezd meg magadtól, mit fogadnál el isten(ek) létének bizonyítására? Elég, ha azt mondja egy diplomás ember, hogy van? Egy egyenlet végeredménye papíron? Odamész egy személyhez, kezet fog veled és azt mondja ő egy isten és csinál valami nem mindennapit?
Csak kérdezem….egyébként nem vagyok hívő.
A deista istenképet aligha tudja valaha is minden kétséget kizáróan cáfolni. De nagyjából igaz ez a rendes hívők hagyományos istenképével is, nincs minden sarkon műszer meg kamera, hogy minden "csoda" cáfolható legyen.
Véleményem szerint a térfigyelőkamerák terjedésével, és az orvostudomány fejlődésével egyre kevesebb csoda, és csodának betudott gyógyulás lesz.
Annyit lesz majd képes igazolni, hogy a mi világunkban nem csinál az égvilágon semmi szokatlant.
Tehát csoda=0.
Az állítólagos cáfolatok nem zárják ki isten létezését.
+ Eleve olyan elméletek amiket vitatnak még.
6: A cáfolatok nem zárják ki, csak az a szomorú helyzet, hogy egyre több minden szól Isten léte ellen, mellette meg nagyjából annyi, hogy Kovács sógor a hét végén megérezte a szent lelket.
Isten(ek) mindig csak ott tud(nak) lenni, amit nem ismerünk. Eleinte a villámlás is isteneknek volt betudható, manapság már inkább a kvantummechanikát szokás felhozni, ha valaki Isten létét akarja bizonyítani. A mennyország eleinte konkrétan a felhők fölött volt, aztán miután el tudtunk jutni oda is, elköltözött egy másik dimenzióba. Ahogy a tudásunk egyre növekszik, egyre kevesebb helyre lehet bújtatni a potenciális isteneket.
Arról nem is beszélve, hogy én például Zeuszról elég nehezen képzelem el, hogy amikor az első turista megjelent az Olympos tetején, akkor ő szó nélkül csomagolt, magától örökre elkotródott onnan, és azóta... hol is van?
Úgy dobta volna le villámmal az illetőt, hogy csak úgy nyekken a hegy lábánál!
Akkor lehet valaminek a létét bizonyítani, ha képesek vagyunk azt megmérni. Odáig kell eljutnia a tudománynak, hogy képes legyen ilyen természetfeletti dolgokat vizsgálni.
1. Ha az ezernyiből isten közül bármelyik is létezik és képesek leszünk azt vizsgálni, mérni, akkor igazolható a létezése, de ehhez (SZVSZ) rengeteget kéne még fejlődni. Hogy mikorra jut el odáig a tudomány? Passzzolom.
2. Ha nem létezik egy sem, akkor a létezését elég nehéz mérésekkel bizonyítani, hiszen a semmit nem lehet megmérni. Ha mégis mérnek valamit, akkor már nem a semmit, a nemlétezőt, hanem a valamit, a létezőt mérik, tehát az előző bekezdéssel tudok erre válaszolni.
3. Mivel (még) nem lehet mérni, ezért se igazolni, se cáfolni nem tudjuk biztosan. Feltételezések vannak csak. Hasonlóan a sötét anyaghoz és a Higgs-bozonhoz. Bár, mintha úgy olvastam volna, hogy a két utóbbihoz már vannak közvetett bizonyítékok és beilleszthetők a fizikai modellekbe. Talán egyszer eljutunk ide Isten(ek) létezésével kapcsolatban is.
Nagyon sokáig tartott eljutni ezekhez a fizikai eredményekhez, hasonlóan lassú és nehézkes lesz eljutni bármilyen feljebbvaló méréséhez.
Szerintem a mai legfiatalabb generáció se kap erre megfelelő tudományos választ.
Mondjuk, ha van valami a halál után, akkor a (holt) lélek megismerheti. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy eddig még nem sikerült bizonyítani, hogy valaki járt odaát és tudásra tett szert. Megint ott vagyunk ahol a part szakad.
Egyelőre maradnak a filozófiai, teológiai, valláskritikai és egyéb érvek. Ezeket szerintem még évszázadokon át fogják ütköztetni, parttalanul.
Én nem vallások isteneiről beszélek hanem tudományos értelemben. Nem érdekel hogy a vikingek szerint van a Thor aki kalapáccsal hadonászik ahogy az sem hogy a görögöknél meg ,,Hádész a király háháhá" ahogy a mesében volt:D
Nyílván ha létezik egész világegyetemet létrehozó Isten nem nehézség neki "láthatatlannak lenni"
Simán lehet hogy úgy figyel minket, már ha figyel és nem éppen más teremtett világgal szórakozik, mint mi SimCity-ben épített városunkat :p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!