A Tejútrendszerben (statisztikailag) mennyi lehet azon bolygók száma, ahol bonyolultabb (többsejtű) élőlények élhetnek-létezhetnek?
Nem tudom, de a számok mérete alapján azért lehet valószinűsiteni, hogy sok. A 100 ezer fényév átmérőjű galaxisunkban akár 800 milliárd csillagot feltételeznek. Mivel a nem világító föld méretű közetbolygokat nem láthatjuk, ézért a csillagok száma alapján lehet kb valószinűsiteni hogy talán ezer milliárdos nagyságrendbe eshetnek a közetbolygok. Valószinű a legtöbb csillag körül van pár szétszoródó apró törmelék, mint a mars, a föld vagy hold, kb olyanok lehetnek mint por a levegőben. És ha az ezer milliárd bolygóból csak minden milliárdomodikon, vagy 10 milliárdomodikon alakulnak a földhöz hasonló állapotok akkor több száz, vagy ezres nagyságrendben lehetnek földszerű bolygok.
Szerintem a föld körülményei, azért nem olyan lehetetlenek, hogy 10 milliárd bolygóból egyen, ne alakuljanak ki hasonló feltételek, ahol pár milliárd év alatt élet keletkezik, mondjuk véletlen keveredéssel.
Nem nagyon tudjuk becsülni az élet kialakulásának a valósznüségét, mivel nincs elég mintánk.
Max. A holdról mondhatjuk, hogy nincs rajta élet.
A többi faktort a csillagászok elég jó tudják becsülni.
Dreak egyenlet címszóval keress rá a témára.
Bocs, az Drake-egyenlet.
3#voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!