theodorik-nak: Nem minden sokszöget lehet megszerkeszteni, van egy bizonyos feltétele, hogy pontosan akkor lehet megszerkeszteni az n szöget, ha n-re az a bizonyos feltétel teljesül.
Az általad példaként említettek közül a 9szögre számolás nélkül látom, hogy nem lehet megszerkeszteni (akkor meg lehetne szerkeszteni a 20fokos szöget, amire emlékszem, hogy nem lehet), az 57szögre utána kéne néznem a pontos feltételnek, meg kiszámolni, de nekem nagyon úgy néz ki pofára, hogy azt sem lehet.
2010. szept. 14. 19:27
13/17 anonim válasza:
Ja, és kétszöget lehet rajzolni gömbre, két egyenes szakasz, amik két pontban találkoznak.
2010. szept. 14. 19:28
14/17 anonim válasza:
Hmm, utolsó válaszoló, ez a felvetés kifejezetten érdekes O.o Ez eddig eszembe se jutott, azt hiszem, megvan a holnapi feladat, kíváncsi vagyok 3Dben megvalósítható vajon :D
2010. szept. 14. 19:30
15/17 anonim válasza:
.. akkor most gömbre rajzolsz, vagy 2 egyenes szakasz? :D a 2 kizárja egymást!
2010. szept. 14. 19:42
16/17 anonim válasza:
Úgy képzeld el, hogy most a rajzoló felületed ,amire rajzolod az egyenes szakaszaidat, az nem eg sík, hanem egy gömb felszíne - példának okáért most az egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy a földgömb felszínén rajzolgatunk. Az Északi- sarkról elindulsz teljesen egyenesen a Déli-sark felé London felett átrepülve, akkor ezen a felületen egyenesen mész, a felületen nézve egy egyenes szakaszt fogsz leírni. Hasonlóan, ha New York felett átrepülve érsz el a Déli-sarkhoz, az is egy egyenes szakaszt fog elrajzolni a felületen. A két "egyenes" szakaszod pedig két csúcsot fog meghatározni, ezt az alakzatot gömbi kétszögnek hívják. Ezt a fajta szemléletet pedig, hogy a gömb felszínére rajzolgatunk, gömbi geometriának.
2010. szept. 14. 20:30
17/17 anonim válasza:
hmm.. "szférikus sokszög", igazad van. Értettem, hogy hogyan képzeled, csak mivel nem síkidom, nem gondoltam hogy ez a sokszögek közé tartozik (míg utána nem néztem) XD Ráadásul a "gömbi egyenes" is az egyenes egy speciális fajtája, valóban.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!