85-90dB okozhat halláskárosodást ha közel vagyunk hozzá?
Angol oldalak úgy írják,hogy 120dB az ami akár egy másodperc alatt is okozhat hallásvesztést,de 85-ig több óráig is bírja a fül,oké de milyen távolságból? Mert az is számít
Azért kérdezem,mert véletlen max hangerőn hagytam a telefonom(volt egy videó facebookon ami csak úgy volt hallható ha feltekerem,és aztán elfelejtettem visszavenni),aztán úgy kezdett el csörögni itt mellettem/alattam az asztalon. Elég kellemetlen volt,közel volt a fülemhez de 1-2 másodperc alatt gyorsan kinyomtam. Ez ugye nem nyírhatott ki a fülben szőrsejteket vagy valami kárt tett a belső fülben?
A maximum amit egy átlag telefon maximum lead az 105dB. Ez kb 4 perc után okoz maradandó halláskárosodást.
Általános szabály hogy ha megduplázod a távolságot közted és a hangforrásközt akkor a felére csökken a hang erőssége. A 105dB közvetlen közelről értendő kb 1cm, nem tudom hogy milyen messze volt tőled a telefonod de, de feltételezem hogy kb 30-50cm (leírásod alapján). Ami azt jelenti hogy kb 73-75 dB-es hang érhetett téged. Ami lehet kellemetlen, viszont nem okozhat maradandó halláskárosodást.
Úgy láttam az Iphone-ok tudnak 100 felett,de a többi max 85
Amúgy pont 30 centire volt a fülemtől,megmértem most
Csak az a baj,hogy azóta hangérzékenységet kaptam,tehát pl. a forgalom zaj kellemetlen a fülemnek és füldugót kell hordjak :(
Jó igaz. Csak nekem ultra érzékenyek a füleim,nem normálisan. Pl valaki simán tud 1 órát fejhallgatón zenét hallgatni nekem annyi után megfájdul és eltompul a hallásom hiába alacsony hangerőn, és pihentetni kell pár napot míg visszaáll,
Meg kiskoromba sokat fájt,fel is szúrták
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!