Kromatográfia otthon?
Sziasztok!
Nemrég láttam képet, videót kromatográfiáról, és én is szeretnék ilyen "kísérletet" végezni itthon, egyszerű eszközökkel, csak a sikerélmény kedvéért. :) Amit tudok használni: Konyhai papírtörlő, szövegkiemelők, esetleg alkoholos filc, pohár, víz, egyéb, konyhában is megtalálható eszközök :)
Remélem valaki tud segíteni :)
Gondolom oszlopkromatográfiát csinálnál. Abba valamiféle elválasztó anyag kell, amit szerintem nem nagyon lehet beszerezni. Mondjuk szilikagél, vagy hasonló... Mi anno szerkém gyakon egy állványba felfogtunk egy üvegcsövet, megtöltöttük szilikagéllel, és azon át engedtük az anyagokat elválasztódni. Tettünk bele egy molekulasúly markert is, hogy lássuk, hol tart az anyag...
Nem hiszem, hogy nagyon látványos kísérlet lenne, és szerintem a rendelkezésedre álló eszközök sem teljesen megfelelők hozzá...
De mondjuk papírkromatográfia szerűséget csinálhatsz, ha itatóspapír egyik felére különböző filcekkel teszel egy-egy X-et, és belemártod vízbe, hogy az X még ne érjen a vízbe. Ahogy a papír felszívja a vizet, magával viszi a festéket is, így az X-eidből felfelé elkezd vándorolni egy halvány csík. Ha jól emlékszem, így volt... Tkp ez is kromatográfia...
oszlopkromatográfiát tudsz csinálni.
Kell hozzá egy szál kréta, zöld növény extraktuma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!