Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Kromatográfia otthon?

Kromatográfia otthon?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nemrég láttam képet, videót kromatográfiáról, és én is szeretnék ilyen "kísérletet" végezni itthon, egyszerű eszközökkel, csak a sikerélmény kedvéért. :) Amit tudok használni: Konyhai papírtörlő, szövegkiemelők, esetleg alkoholos filc, pohár, víz, egyéb, konyhában is megtalálható eszközök :)

Remélem valaki tud segíteni :)

2010. szept. 10. 22:48
 1/5 anonim ***** válasza:
Tényleg ne vedd sértésnek, de ezt a projektet halaszd még el egy kicsit.
2010. szept. 10. 23:00
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom oszlopkromatográfiát csinálnál. Abba valamiféle elválasztó anyag kell, amit szerintem nem nagyon lehet beszerezni. Mondjuk szilikagél, vagy hasonló... Mi anno szerkém gyakon egy állványba felfogtunk egy üvegcsövet, megtöltöttük szilikagéllel, és azon át engedtük az anyagokat elválasztódni. Tettünk bele egy molekulasúly markert is, hogy lássuk, hol tart az anyag...

Nem hiszem, hogy nagyon látványos kísérlet lenne, és szerintem a rendelkezésedre álló eszközök sem teljesen megfelelők hozzá...

De mondjuk papírkromatográfia szerűséget csinálhatsz, ha itatóspapír egyik felére különböző filcekkel teszel egy-egy X-et, és belemártod vízbe, hogy az X még ne érjen a vízbe. Ahogy a papír felszívja a vizet, magával viszi a festéket is, így az X-eidből felfelé elkezd vándorolni egy halvány csík. Ha jól emlékszem, így volt... Tkp ez is kromatográfia...

2010. szept. 10. 23:30
 3/5 anonim ***** válasza:

oszlopkromatográfiát tudsz csinálni.

Kell hozzá egy szál kréta, zöld növény extraktuma

2010. szept. 11. 09:45
 4/5 anonim ***** válasza:
Utolsó jól írja. Egy kréta, szétzúzott zöld levelek meg egy kis etanol. (Szétzúzod a leveleket, hozzáöntöd az etanolt, és beleállítasz egy krétát. Ha sikerül, akkor különböző színű csíkok lesznek a krétán:)
2010. szept. 11. 11:57
 5/5 A kérdező kommentje:
Hmm... megpróbálom mindegyiket... majd beszámolok az eredményekről :)
2010. szept. 11. 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!