Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A "felrobbanás" szót is lehet...

A "felrobbanás" szót is lehet használni az ilyenféle lufi kipukkanásra?

Figyelt kérdés

Ha az ember szájjal felfúj egy lufit és addig fújja míg ki nem durran, amikor túlfújják és a végén kidurran úgy is lehet mondani, hogy "felrobban" a lufi a levegőtől vagy a "felrobban" kifejezés tulzás?

Azért kérdezem, mert kell egy jegyzethez, vannak hülye kérdések benne.

2022. jan. 22. 18:44
 1/3 A nagy Levin ***** válasza:
Kétféle robbanás van, kémiai és fizikai. A kémiai robbanás voltaképpen egy gyorsan lezajló égési folyamat, a fizikai robbanás pedig az anyagok megváltozása következtében felszabaduló energiaáramlás kémiai reakció nélkül. Lehet,hogy tévedek, de szerintem a lufi kidurranása kimeríti a fizikai robbanás fogalmát.
2022. jan. 22. 20:12
 2/3 anonim ***** válasza:

Én eddig nem hallottam a "fizikai robbanásról" (mint kifejezés), mondjuk nem is ez a szakterületem. A "kémiairól" már hallottam, viszont annak köze sincs a lufihoz.

A robbanásokat biztonságtechnikai szempontból szokás megközelíteni. Robbanásnak nevezzük, amikor egy lángfront 3-10m/s sebességgel terjed. Mivel itt nincs lángfront és az nem is terjed ilyen gyorsan egy lufi kipukkasztásakor (viszonylag kis túlnyomást feltéve), ezért semmiképp sem esik ezek kategóriájába.

2022. jan. 22. 23:07
 3/3 anonim ***** válasza:
A robbanásnak vannak feltételei. Égésnek kell lennie, és minimum terjedési sebeség van akármennyi is az. Gyakran hallani, hogy valaki robbanómotorról beszél, és akkor mindig kijavítják, hogy nem robbanó, hanem belsőégésű. Azért mert ott ugyan van égés, de az égés nem terjed olyan gyorsan, robbanás legyen.
2022. jan. 22. 23:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!