Mi az akadémia és az egyetem közti különbség?
Az akadémia meghatározott tárgyakban ad szakképesítést. Általában művészeti, katonai vagy más speciális területeken (pl. mezőgazdaság, bányászat.) Sokkal inkább főiskola jellegű.
Az egyetem, ezzel szemben, alapvetően tudományos és elméleti tudást ad. Bár manapság már sem teljesen igaz, de fogalmazhatunk úgy, hogy míg az akadémia szakképesítést ad, addig az egyetem vagy elméleti tudásanyagot nyújt, vagy olyan képzést, ami alapvetően a tudásra és nem a tapasztalatra épül.
Pl. lehet valaki kiváló katona úgy is, ha nem végzett semmilyen iskolát, de sokáig harcolt a seregben, túlélte, és sok tapasztalatot szerzett, orvos pedig képesítés nélkül senki nem lehet, tehát tapasztalatot sem szerezhet. Hozzá sem tudna igazán kezdeni a dologhoz.
Másik értelemben az akadémia tudós társaság, aminek nem sok köze van az oktatáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!