A labda felgyorsul a füvön?!?
Előfordulhat, ha "pörög" a labda.
Plusz mozgási energiája van, ami -ha leér a fűre- egy kicsit felgyorsítja.
Lehet, hogy hülyén írtam - késő van.
Az alpesi síelők is meg vannak győződve, hogy egy ugratót akkor teljesítenek gyorsabban ha repülés helyett a havon siklanak.
Én nem tudom, hogy igaz-e, de szerintem ez ugyanaz a kérdés.
Off.
Én párom miatt forma1 közvetítésekre vagyok kárhoztatva hétvégenként ... hát Palikot én is gyakran visszaküldeném az iskolapadba. :)
(negatív gravitáció hat a levegőben megpördülő autóra és meglepő módon a kanyarban mindig(!) a hátsó autó a gyorsabb,egyenesben meg az első. :) )
Bocsi az offért,
a labdásra én is egyértelműen a pördülést mondtam volna, de csak tipp.
" ...A sebesség(vektor) nagysága közel azonos lesz (súrlódás miatt kisebb), de a "vízszintes" irányú komponense megnő, a függőleges komponense csökken. ..."
Maradjunk abban hogy a sebesség vagy sebességkomponens kizárólag akkor nő, ha valami az adott testet, az adott irányba gyorsítja.
És az eredeti kérdésre adva választ, ugyanez a helyzet, ha nem éri erőhatás a labdát, kizárt, hogy gyorsuljon. A súrlódás, és a légellenállás folyamatosan fékezőleg hat a labdára. Egy valamely tengelye körül gyorsan pörgő labda perdülete viszont földetéréskor valóban hathat erővel picit a labdára, ez lehet fékező, de lehet gyorsító is. Hogy fékez vagy gyorsít és hogy mennyire az függ a forgástengely talajhoz, és repülési irányához viszonyított elhelyezkedésétől és szögétől, valamint a labda tömegétől. Ennek nagysága viszont rendszerint nem jelentős. Szemmel legalábbis biztosan nem feltűnő. Legnagyobb gyorsító hatása akkor van, ha ez a tengely a talajjal párhuzamos, de a repülés irányára merőleges, és a labda úgy pörög, hogy teteje előrefelé, az alja meg hátrafelé mozdul el (azaz úgy pörög, ahogy a talajon is gurulna)
maci
"Egy valamely tengelye körül gyorsan pörgő labda perdülete viszont földet éréskor valóban hathat erővel picit a labdára...,
Ennek nagysága viszont rendszerint nem jelentős."
Maci, fociztál te valamikor? :-)
Nem jelentős? Meg lehet úgy rúgni a lasztit, hogy földet éréskor majdnem függőlegesen pattan (nyesés), és úgy is, hogy megugrik, ha leér a pályára (pörgetés). Ez utóbbi esetben igenis gyorsul, az energiát pedig a labda tehetetlenségi nyomatéka szolgáltatja. Mindkettő azért megtévesztő, mert nem azon a pályán halad a pattanás után, mint amire számít a focista. Ezek a hatások füvön kevésbé érvényesülnek, mint pl. salakos, vagy aszfaltos pályán, de a hatás bizony adott esetben nem elhanyagolható, és így zavaró lehet.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!