Az ovális valóban egy 2D fogalom?
A kérdés trükkös. Maga a szó eredete térbeli, hiszen az ovális a latin tojás szóból ered. Viszont a jelentése síkbeli, gyakorlatilag megegyezik az ellipszissel, csak nem feltétlen szimmetrikus. A tojás formája leginkább ellipszoid.
Hogy néha miért használunk mégis síkidomokat térbeli dolgok leírására? Azért, mert a vetületüket veszük, főleg, ha az egyik vetületük meghatározó. Pl az autó kerekére simán rámondjuk, hogy kör alakú, holott az csak az két nézetből igaz, a másik négy nézetből téglalap. A közel pontos megnevezés pedig henger lenne.
"de pl. egy tojás is ovális, mégis 3D"
A tojás forgási ovoloid. :))
"Ovális - Hosszúkásan kerekded, nagyjában ellipszis alakú; tojásdad"
Én egyszer régen egy szerkesztési eljárást olvastam egy barkácsfolyóiratban, melyben két körcikkpárból töréspont nélkül összeillesztett hosszúkás síkidom megalkotását írták le, és ezt nevezték "ovális"-nak.
Azóta abban a hitben éltem, hogy az "ovális" az ilyen típusú, tehát körcikkekből összeillesztett idomokat jelenti, és sohasem használtam matematikailag korrekten ellipszis alakú síkidomok megnevezésére!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!