Valaki segítene matekban? ("Könnyű" 9. oszt)
Na szóval van ez az egyenlet:
4(x-2)+2=4x-2(2-x)
Az lenne a gond, hogy nem tudom a lépéseket egymás után csak addig, hogy először a zárójelet kell felbontani. Valaki elmagyarázná részletesen hogy hogy kell megoldani? Előre is köszi :)
4x-8+2=4x-4+2X
4x-6=6x+2 / +6
4X=6X+8 / -6x
-2X=8 / :-2
x= -4
Megpróbálok segíteni, de nem biztos, hogy helyes:
4x-8+2=4x-4-2x
Ez az első lépés, most össze kell vonni, amit lehet:
4x-6=2x-4
És tovább:
-2=-2x
Konklúzió:
|x|=1
Elrontottam :)
Tehát:4x-8+2=4x-4+2x
4x-6=6x-4 /+6
4x=6x+2 /- 6x
-2X=2 /: -2
x=-1
Előző voltam.
Vagyis az első válaszoló.
De lellenőriztem az x= -1-et és az jó lett.
Jó ahogy az első levezette.Ezért nem írom le mégegyszer.
De,hogy megértsd:
Először beszorzol!
Tehát 4-gyel szorzod az x-2-őt>>>így lesz 4x-8
Folytatod,hogy írod utánna +2=4x- és beszorzod a 2-vel is a zárójelben lévő 2-x-et.
Nem tudom világos-e így ahogyan írtam?!
Tehát az az első lépés hogy felbontod a zárójeleket,ami azzal történik,hogy elvégzed a beszorzást.Mert ugye.ha a zárójel előtt nincs jel az szorzást jelent.
És amikor ez megvan,akkor egy oldalra rendezed az x-es és másik oldalra a nem x-es tagokat.
Tudod,egyik oldalról elveszed,másik oldalhoz hozzáadod.
Ja bocs azt elfelejtettem mondani,de láthatod fenn,hogy az x-eseket is összevonod,meg a nem x-eseket is.Ezután rendezed egyoldalra.
És a végen mikor van akárhány x,akkor annyival elosztod,mert úgy jön ki az egy x érrtéke.
Megint én vagyok.Azt írtam h az első válaszoló vezette le jól,de nem így van!Bocsi,akkor csak az első sort néztem meg.
Ez lesz a helyes:
4(x-2)+2=4x-2(2-x)
4x-8+2=4x-4+2x
4x-6=6x-4 / +4
4x-2=6x /-4x
-2=2x /:2
-1=x
Ha van még kérdésed,nem érted melyik lépés miért van,kérdezz bátran!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!