Sós víz melegítésekor mennyi só vész el?
Legyen az egyszerűség kedvéért 1.000 ml (csap)víz és 200 g só. Összekeverem és teljesen elpárologtatom a vizet.
Annyit tudok, hogy ugye a tengerek és óceánok só tartalma az idő múlásával egyre nagyobb, viszont ez nem azt jelenti, hogy semennyi sem párolog el. És megtapasztaltam, hogy főzés közben (ha az étel fölé hajolok), akkor érződik, hogy sós. Tehát párologni párolog, csak a kérdés, hogy milyen arányban.
Csak egy hozzávetőleges információt szeretnék kapni, amiből ki tudok indulni, nem pontos adat kell. Azonban valamivel kérlek támaszd alá válaszodat, Köszönöm!
Egy bizonyos mennyiségig a sónak hidratáló hatása van, majd valamikor dehidratáló hatású lesz. Tehát a sós víz nem minden esetben rossz, csupán a koncentráció kérdése. És igen...a tengerek és óceánok vize nem alkalmas hosszú távú ivásra.
„tengeri sós levegő” – nekem ez jutott most eszembe. Akkor a tények azt mondják, hogy bizonyos sómennyiség tud a nap ereje által is távozni só. És ugye olyan mennyiség, ami a környező földeket nem teszi terméketlenné...
Valahogy úgy tudnám elképzelni a sós párolgást, hogy párolgáskor van még annyi energiája, hogy némi sót is magával vigyen az útra a pára. (Lehet, hogy amikor dagály ((dagály-apály)) van, akkor a párolgás is könnyebben megy végbe, mivelhogy akkor a gravitációs erő kisebb lesz. Csupán feltételezés, de logikán alapszik.
5-ös! Valóban érdekes lehet. Nem tudsz valami tudományos dokumentumfilmet, ami ilyen szempontból mutatja be a természet egyes alkotórészeit?
"Valahogy úgy tudnám elképzelni a sós párolgást, hogy párolgáskor van még annyi energiája, hogy némi sót is magával vigyen az útra a pára."
Nem szükséges képzelődni, a tudomány nem képzelgésekből áll :) Már leírták, hogy a só nem párolog, nem értem, mit lovagolsz még mindig ezen.
A tengeri sós levegő sem attól sós, hogy párologna a só. Egyrészt magát a tengervizet apró cseppekben, aeroszolként hordja a szél, másrészt a partról a száraz sót is hordja sóporként. Ettől sós a tengeri és tengerparti levegő, nem attól hogy párolog a só.
Attól még, hogy leírják, nem lesz igaz. Azt nem tudod megcáfolni, hogy miért éreztem többször is, hogy a leves párája sós.
Tegyél egy edénybe sót és vizet és tedd fel melegíteni fedő nélkül! Egy idő után láthatod, hogy sókristályos lesz a fölötte lévő terület, de még a tűzhely is. Vagy előtte már sós volt a tűzhely és a fölötte lévő rész?
Tényekkel szemben nem lehet győzni. Ha pedig nem csinálod meg, nem figyeled meg, amiket én tapasztaltam, azzal nem tudok mit tenni, de attól még a tény tény marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!