Műtét közbeni altatáskor kimarad az az az időszak vagy valamit felfog belőle az ember?
Tehát amikor műteni fognak valakit először elaltatják, majd a műtét végeztével lassan elmúlik az altató hatása és felébred. De ez mi pontosan?
Olyan, mint az alvás, hogy valamikor elalszunk és (ha nem álmodunk) abban a pillanatban már reggel feleszmélünk? Mert ugye ha nem álmodunk kimarad az alvás, senki nem alszik ha ébren van XD. Reggel ha felébredek nem emlékszem az alvásra, úgy élem meg, hogy kimaradt az alvás. Az altatás is ilyen lehet? olyankor tud álmodni az ember?
Ez csak okoskodás az interneten:
Lehet, hogy félt tőle nagyon, egyfajta trauma volt neki.
Nem akarja újra beleélni magát, inkább csak örül, hogy túl van rajta.
"előtte adtak egy altató tablettát attól lelassultam eléggé"
Én egy pici, kb. rizsszem méretű kék tabinak a felét kaptam, először nem is láttam a pohár alján, amiben adták. Bevétel után nem sokkal már nem igazán zavart semmi, csak egykedvűen szemlélődtem, mint egy jó buddhista. (Nem tudja valaki a tabletta nevét? De gondolom receptköteles, vagy talán csak kórházak kapják meg.)
"számoljak el tízig. Hétig magabiztosan számoltam"
Nekem csak magamban kellett számolnom, kb. háromig jutottam el. :)
"összevissza beszélek minden hülyeséget, kontrollálatlanul"
Csak találgatok, de talán az igazságszérumok is így működhetnek, az embernek valahogy kikapcsol a realitásérzéke, pszichés kontrolljai, ilyesmi. Remélem a műtét alatt nem kérdeztek rá kínos dolgokra, mert tuti mindenre válaszoltam. ;)
"megfelelő gyógyszerek, megfelelő adagban menjenek"
Emiatt fontos pl. az is, hogy az előzetes űrlapon a valós testtömeget írjuk be.
Kb. 30-35 éve engem még úgy altattak, hogy műtét előtt a kórteremben a nővér adott a hátsómba egy szurit. Olyan hirtelen erős álmosság tört rám, amilyet nem sokszor éreztem. Komoly fizikai erőfeszítés volt, hogy kb. egy-két percig még nyitva tartsam a szemem. Duplán is láttam, talán bandzsítottam, de akárhogy erőlködtem, nem tudtam rendesen nézni. Utána jött a villany leó. Ébredéskor még fél-egy napig szédülés, mozgott alattam a talaj, mintha hajón lettem volna. Ma már talán elavult ez az anyag vagy eljárás. (?)
#10 - Az egyik műtét után a villany felkapcs a műtő előtti folyosón volt. Egész tiszta volt az agyam, körülnéztem és azt mondtam, hogy akkor ezek szerint még nem vagyok túl rajta, mert fogalmam sem volt, mennyi idő telt el. Egy ápoló azt mondta, hogy de, már túl vagyok rajta. Ezen picit meglepődtem, aztán átmenet nélkül megint villany leó.
Kék pirula nekem is volt, de egészet kaptam, gondolom a +100 kg izom miatt. Az orromat meg telenyomták kokainnal, na nem a porral, hanem valami oldattal, érzéstelenítés, vérzéscsillapítás céljából amikor beletuszkoltak kb 10 méter gézt. Utána kb 3 órát feküdtem a hordágyon mire betoltak a műtőbe, de olyan nyugisan, kitágult tudattal, elmélkedve a világ dolgairól, mint egy tibeti jógamester a hegytetőn. 100% hogy kábszer volt a kék bogyó, de a jobb fajtából, mert nagyon kellemesen éreztem magam tőle, és a mindentispontleszarok érzés is nagyon beütött. Orrsövény műtétem volt, az orvos meg is jegyezte, hogy biztos csókos vagyok, mert ezt csak helyi érzéstelenítésben szokták csinálni. Az intenzíves fődoki haver volt, ő mondta higgyem el, jobban járok ha kiüt, mint érezni hogy kb egy órán át keresztül egy acél vésővel meg kalapáccsal püfölik a búrámat.
Aztán volt később egy atroszkópos térdműtétem gerincbe érzéstelenítve, ott is kiütöttek, de nem olyan durván. A doki adott valami cuccot, amitől állítólag nyugodtnak kellet volna lennem, de nekem be nem állt a pofám tőle, vicceket meséltem a műtős dokinak, meg udvaroltam a nővérnek. Amikor megunta a dumát, csak intett az aneszteziológusnak, az meg nyomott valamit az infúziós csőbe, azt szép álmokat... Ez biztos nem volt kemény cucc, mert úgy ébredtem belőle, mint aki egy jót szunyált az ebéd után.
#13 - Akkor úgy látszik a kék bogyóból én a Micimackó adagot kaptam, te pedig a Buddha adagot. :))
"Nem tudja valaki a tabletta nevét? De gondolom receptköteles, vagy talán csak kórházak kapják meg."
Kórházi beceneve punnyasztó. :D
Nagyon szigorúan kezelt stresszoldó hangulatmódosító cucc. Teljesen oldja a félelmet, stresszt, pánikot. Ez közpiacon illegális drognak minősülne.
Lehet, hogy úgy forgalomban is van a feketepiacon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!