Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Műtét közbeni altatáskor...

Műtét közbeni altatáskor kimarad az az az időszak vagy valamit felfog belőle az ember?

Figyelt kérdés

Tehát amikor műteni fognak valakit először elaltatják, majd a műtét végeztével lassan elmúlik az altató hatása és felébred. De ez mi pontosan?

Olyan, mint az alvás, hogy valamikor elalszunk és (ha nem álmodunk) abban a pillanatban már reggel feleszmélünk? Mert ugye ha nem álmodunk kimarad az alvás, senki nem alszik ha ébren van XD. Reggel ha felébredek nem emlékszem az alvásra, úgy élem meg, hogy kimaradt az alvás. Az altatás is ilyen lehet? olyankor tud álmodni az ember?

2021. dec. 15. 23:40
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Addig oké, hogy ilyenkro az ember nem érez semmit és nem érzékeli az őt körülvevő világot, eseményeket sem, de közben """tudatánál van""" tehát emlékszik, hogy órákon keresztül történt eza valami vagy egyből az altatás utána feleszmél, hogy jé, vége?
2021. dec. 15. 23:42
 2/20 anonim válasza:
100%
10 perces műtétem volt csak, előtte adtak egy altató tablettát attól lelassultam eléggé, ahogy rám rakták a maszkot már aludtam is. Elvileg még a műtőben ébresztettek, de az első képem hogy már a szobámban vagyok kábultan de tudatomnál, kérdeztem a nővért minden ok? :D Nem volt időérzékem, de nem úgy volt hogy egyik pillanatban alszok aztán kelek. Tudtam mennyi lesz a műtét. De egy előre nem várt több órás sürgősségi beavatkozáskor sem hiszem hogy tudja az illető mennyi idő telt el.
2021. dec. 16. 01:10
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Többféle altatás (szedálás) létezik, de általában nem hétköznapi értelemben vett alvást idéznek elő. Erről egy aneszteziológus tudna hosszasan beszélni.

Nekem volt valamilyen gázzal (maszkkal) és utána intravénásan, de gáz nélkül is, rögtön intravénás adagolással. Az elalvás elég gyors, nem emlékszem előtte álmosságra, így visszaemlékezve csak filmszakadás, vagy esetleg a memória "rögzítés" funkciója kapcsolhatott ki először. Nekem is mondták, hogy műtét alatt majd egyszer-kétszer valamilyen szinten felébresztenek, feltesznek pár kérdést, de úgysem fogok emlékezni. (És tényleg nem emlékszem.) Valószínűleg a memória másképp működik ebben az állapotban.

Az ébredés nálam hasonló volt, mint az elalvás, mintha felkapcsolnák a villanyt, átmenet nélkül egyszer csak ott voltam a kórteremben. Altatás módjától és dózistól függően vagy rögtön tiszta aggyal, mintha csak odateleportáltak volna, vagy kicsit elvarázsolva, tompult érzékekkel. Ez utóbbi esetben pl. úgy láttam a termet, mintha egy zuhanyfüggöny mögött lenne, nem ismertem fel senkit, és a beszédjüket sem értettem, csak értelmetlen zanza volt, mintha az agyamnak nem sikerülne rendesen feldolgozni a bejövő infókat. (Kicsit mint az UFO elrablós jelenetek a filmekből, de nem volt ijesztő, csak furcsa.) Mondtam is valamit, de olyan volt, mintha csak álmodtam volna, nem gondoltam át, kinek, miért mondom. Mindkét fenti esetben pár perc után megint egy pillanat alatt villany leó, és legközelebb már rendes alvásból ébredtem, normál módon.

Létezik olyan szedálás is, amikor a beteg többé-kevésbé végig magánál van, de arról nincs tapasztalatom. A különféle érzéstelenítések (pl. epidurális, stb.) egy másik nagy témakör.

+Gugli: Aneszteziológia

2021. dec. 16. 01:48
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Filmszakadás. Miközben nyomták be vénásan a cuccot, mondta a doki, számoljak el tízig. Hétig magabiztosan számoltam, emlékszem is rá, a nyolcat már nem tudtam kimondani, bármennyire is erőlködtem, se kép, se hang. Akár nővé is operálhattak volna, vagy meghalsz a műtőasztalon, abból sem érzékelnél semmit, mint amikor a mikrót kihúzod a konnektorból. A következő emlék, hogy a kórteremben kettyósan összevissza beszélek minden hülyeséget, kontrollálatlanul. Majd újabb alvás, akkor már tiszta tudattal ébredtem, de emlékeztem mindenre amit félkómásan összehordtam.
2021. dec. 16. 07:12
 5/20 Wadmalac ***** válasza:

Alvás után saccperkábé érezni szoktam, mennyi idő telt el. Altatás után egyáltalán nem éreztem. És nem volt olyan alvás utáni kipihent érzésem sem.

Simán kiesett idő érzés volt.

2021. dec. 16. 08:49
 6/20 anonim ***** válasza:

Nem csak az altatásban töltött idő eshet ki, de még utána is hosszabb-rövidebb ideig kába az ember, sokszor azt sem tudja néhány perccel korábban mi történt.

Nem hasonlítható az alváshoz, teljes öntudatlanság, az altatóorvos csak arra figyel, hogy minden rendben legyen az altatás során, a megfelelő gyógyszerek, megfelelő adagban menjenek.

2021. dec. 16. 09:19
 7/20 anonim ***** válasza:

Általában az aneszteziológus egy egész koktélt ad, azért, hogy minél könnyedebb altatással érjék el a kívánt eredményt.

Pl izomlazító, hogy ne reagáljanak az izmaid, van amitől nem emlékszel, van ami a fájdalominget csökkenti, van ami az eszméletvesztést okozza...

Aszerint, hogy ki milyen erősen reagál az egyes komponensekre, és hogy épp milyen koktélt választ az aneszteziológus, eltérő élményekben lehet részed.

2021. dec. 16. 12:36
 8/20 lali24 ***** válasza:

volt már komoly műtétem -bypass- több órás altatással, úgyhogy van tapasztalatom.

beadtak egy injekciót, feltettek a hordágyra és már a folyosón filmszakadás. maga a műtét kb 4-5 órás lehetett, utána az intenzíven ébredtem, hogy egy nővér szelíden bökdös és mondja, hogy "túl van rajta".

a tudatom azonnal teljesen tiszta volt. beszélni mondjuk nem tudtam, mivel lélegezetőgépen voltam, de semmi zavart, vagy tompaságot nem éreztem.

az altatási idő teljesen kiesett, semmi emlékképem nem volt róla.

2021. dec. 16. 12:53
 9/20 Wadmalac ***** válasza:

Engem spec a bokaműtétemnél túllőttek. Műtét közben derült ki, hogy nem egy, hanem kétoldali ínszalag-szakadás van, ezzel a tervezett egyórás műtétből három órás lett. Rámtoltak még egy adag altatószert és kicsit sok lehetett.

A műtét után 4-5 órával kezdtem ébredezni, sugárban hányással, félzombiként, kétórás kába nyűglődés után visszaaludtam 5 órára.

A komplett történetből semmire nem emlékszem, anyám végig ott volt, ő mesélte.

A vállműtétem másfél órás volt, azután félórával ébredtem, tűrhető éberséggel.

2021. dec. 16. 13:06
 10/20 A kérdező kommentje:

8: tehát olyan volt, mint az alvás, "reggel" arra eszmélsz fel, hogy jé reggel van, pedig pár másodperce még azon vacakoltál, hogy kényelmetlen az ágy és nem akarsz aludni? nem állok műtét előtt, nem azért kérdem, csak érdekel, mert családtagot műtötték a napokban, de nem melékszik milyen volt. (idős családtag, nem tud lelassulni annyira, hogy értelmesen beszéljen a történtekről) így mondja: nagyapa, amikor elaltattak mit éreztél? N: mivan? milyen volt amikor elaltattak. egyből filmszakadás és felébredtél? N: hát elaltattak és kész. közbe műtöttek. ennyi.

tehát nem képes felfogni, hogy mit kérdezek tőle.

2021. dec. 16. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!