Van egy gomb, amit ha megnyomsz, akkor 25% az esély arra, hogy meghalsz. Ha te megnyomod 4-szer ezt a gombot, mennyi az esély a halálodra?
Írhattam volna orosz rulettes példát is, de 25%-kal könnyebb számolni, mint 1/6-dal.
Nekem az az elképzelésem, hogy ezt így kell kiszámolni:
0.25 + 0.25^2 + 0.25^3 + 0.25^4 = 0.33203125
Nem tudom, pontosan honnan szedtem ezt a számolási elméletet, csak láttam valahol egy ehhez hasonló kérdést/példát, megpróbáltam kiszámolni és erre jutottam. Szerintem logikusnak tűnik, de kíváncsi vagyok, hogy igazam van-e, ezért írtam ezt a kérdést.
Egy egyszerűbb példa alapján következtettem erre a számolási menetre:
Ha 50% az esélye, hogy meghalsz a gomb megnyomása után és te kétszer nyomod meg.
Ilyenkor nekem automatikusan jön a 75%-os válasz és gondolom ezt így így lehet kiszámolni:
0.5 + 0.5^2 = 0.75
Körülnéztem egy kicsit az interneten, hátha van egy ilyen példa valamelyik oldalon, de csak olyat találtam, ami azt számolja ki, mennyi az eséllye annak, hogy mind a 4-szer megtörténik a gomb megnyomásának 25%-os következménye (Ebben a példában nem halál volt, hanem pénznyeremény, mert nyilván elég nehéz lenne egymás után 4 alkalommal meghalni). Ezt elég könnyű kiszámolni: 0.25^4 = 0.00390625
Engem nem ez érdekel, hanem azt szeretném tudni, mennyi az esélye annak, hogy egyáltalán megtörténik-e a következmény.
Lehet, hogy hülyeségeket beszélek és még csak nem is hasonlít a számolásom a jó megoldásra. Azért vagyok itt, hogy megtudjam, igazam van-e, de kíméletesen bánjatok velem, mert csak egy egyszerű parasztember vagyok, nem matematikus professzor.
Hihetetlen, hogy ilyen sok szöveget képes voltam leírni egy kis matematikai számításról és még most sem vagyok képes abbahagyni. Ez az utolsó mondat teljesen felesleges volt, mégis leírtam. Szerintem most már tényleg abba kéne hagynom az írást, mert a végén még hosszabb lesz ez a szöveg. Bocs, hogy raboltam az idődet ezzel az utolsó bekezdéssel. Jobban jártál volna, ha abbahagyod az olvasást az előző bekezdés végénél.
Az orosz rulettnél -legjobb tudomásom szerint- a tárat minden lövés előtt megpörgetik, így pedig ugyanaz a felállás, mint a te eredeti feladatodnál. De ha nem pörgetik minden lövésnél, akkor tényleg csak az marad, hogy lövésenként számolod a valószínűséget. Viszont ott arra is vigyáznod kell, hogy lövésenként változik a halál-nem halál aránya;
1. lövésnél: 1/6 - 5/6
2. lövésnél (ha nem haltak meg): 1/5 - 4/5
3. lövésnél (ha nem haltak meg): 1/4 - 3/4
4. lövésnél (ha nem haltak meg): 1/3 - 2/3
5. lövésnél (ha nem haltak meg): 1/2 - 1/2
6. lövésnél (ha nem haltak meg): 1 - 0
Tehát például annak a valószínűsége, hogy pontosan 4. lövésre dördül el a fegyver: 5/6 * 4/5 * 3/4 * 1/3. Ha elvégzed a beszorzásokat: (5*4*3*1)/(6*5*4*3), akkor pont a klasszikus valószínűségi modelt kapod.
Jó volt átismételni, mert már elfelejtettem.
Csak kisérletképpen kiszámoltam, hogy 16% eséllyel halált okozo gomb négyszeri megnyomása adna 50 %-os túlélési esélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!