Li-ion akkumulátoros porszívót szabad-e állandóan a töltőállomáson tartani?
Az állóporszívómnak egy jól megtervezett falra szerelhető töltőállomása van, amely egyben a porszívó és annak tartozékainak tárolását is kiválóan megoldja.
A töltéskor LED-ek jelzik a töltöttségi szintet, majd amikor teljesen feltöltődött, az összes LED folyamatosan világít.
A leírás szerint ilyenkor megszűnik a töltés.
Kérdésem, hogy ilyenkor kihúzzam a konnektorból a dugasztápot, vagy hagyhatom figyelmen kívül? Általában 2 naponta használom a porszívót, tehát vannak lemerítési ciklusai.
Egyrészt a Li-ion aksiknak nem tesz jót a túltöltés.
"In a lithium-ion battery, overcharging can create unstable conditions inside the battery, increase pressure, and cause thermal runaway."
Másrészt valószínű, hogy a töltő áramkör nem engedi túltölteni az aksit. A leírását kellene elolvasni, valószínűleg benne lesz.
Csak találomra amit találtam:
"SENCOR ... Akkumulátoros porszívó ..."
"A feltöltés után és a tisztítás előtt, az adaptert a hálózati aljzatból és a készülékből is húzza ki."
"A teljesen feltöltött akkumulátort az összes LED dióda bekapcsolása jelzi ki. Az adaptert [A13] húzza ki a fali aljzatból és az adapter A13csatlakozódugóját a porszívóból is húzza ki"
Szerintem is ma már sok ilyen cucc lekapcsol ha a töltés kész van, de jobb kihúzni. Ahogy írod a típusnak szabályos tárolása a töltőben van, azért érdemes lenne azt is megnézni benne, hogy a töltés után ki kell-e húzni a konnektorból. Ha ezt nem írja, akkor elvileg nem kell.
Ami engem illet inkább vennék egy jelzőlámpás hosszabbítót és azon keresztül tölteném, mert lekapcsolni könnyebb mint kihúzgálni és amennyire lehet az aljzatot is kézmagasságba tenném fel valahova. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!