Lehet hülye kérdés, de ha egy labdára rárajzoljuk a Föld kontinenseit és kivisszük napsütésben, akkor az egyenlítőnél melegebb, az északi/déli oldal hűvösebb lesz?
elméletileg igen -és ehhez még a kontinenseket se kell rárajzolni-, a gyakorlatban azonban ez annyira kis különbség, hogy mérni se igen lehet, csak számolni.
(a napsugarak beesési szöge más lesz az egyenlítőnél és a magasabb szélességi köröknél, de ez a különbség gyakorlatilag annyira kicsi, hogy teljes mértékben elhanyagolható.)
Sokkal normálisabb kérdés, mint amit a tudományokon egyesek fel szoktak vetni.
Mondjuk azt én sem értem, hogy a kontinenseket miért kell rárajzolni.
Esetleg a színük miatt?
"...ha egy labdára rárajzoljuk...
...akkor az egyenlítőnél melegebb"
A jelenségnek nem feltétele a rajz ha forgatod is a labdát.
Továbbá nem biztos hogy az egyenlítőnél melegebb lesz, ez attól is függ milyen irányból süt rá a nap.
Azért nem árt, ha az egyenlítőd rajzolt vonala, annak síkja a Nap felé néz, meg forgatni sem árt a golyódat.
Ekkor valóban az egyenlítőn lesz a napfénynek a legnagyobb hőhatása.
De tényleg lehet, hogy a labda túl kicsi és a hőeloszlás gyorsabb lesz, mint a hőutánpótlás és ezért nem lesz jelentős mérhető különbség a sarkok és az egyenlítő közt.
Én ezt a kísérletet, kicsit más elrendezéssel meg is csináltam.
A nagyi kért hungarocell gömböket tőlem, hogy karácsonyfadíszt készíthessen. ( [link] ) Egy 10 cm átmérőjűt lefújtam matt feketével, csináltam rá cérnából akasztót, és szélcsendben kiakasztottam egy olyan ágra a kertben, ahol sütötte a nap. Durván 10-15 percet vártam, és egy lézeres hőmérsékletmérővel megmértem ott ahol merőlegesen esett rá a napsugár, és az átellenes pontját is. A beesési merőlegesnél 63 C fokot mértem, az átellenes oldalon pedig 27-et. A levegő hőmérséklete is 25 fok körül volt.
Nyilván a kommentem nem éppen a te kérdésedre ad választ, mert csak a meleg és a hideg oldal különbségére voltam én magam kíváncsi. És nem mértem körbe a gömböt, hogy követik-e a hőmérsékleti értékek azt a trendet, hogy a beesési szög cosinusával arányosak a hőfok értékek. Én ezt alapvetésként elfogadtam. De ha kíváncsi vagy, megpróbálom megkeresni a sufniban a fekete gömböt, és megmérem a képzeletbeli "sarkokat" is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!