Régen miért voltak annyira elnyomva a nők?
Régen elég sok olyan dolog volt teljesen természetes a világban, ami mai szemmel már teljességgel elfogadhatatlan.
Nyilvános kivégzés, kínvallatás, boszorkányégetés, rabszolgatartás, párbajozás, vallási alapú háborúk, stbstbstb.
A civilizáció változik, és vele együtt az erkölcs is.
Te, nem akarsz szólni az araboknak is, hogy ez nem oké? Ők még nem tudnak róla.
Na, viccet félre téve - bár sajnos nem vicc, hanem igaz az előző gondolat - ami a társadalmi normákat illeti, az koronként és kultúránként eltérő.
Nem lehet kimondani, hogy a mi mai normáink mindenben felsőbbrendűek lennének egy ókori görög vagy a középkori európai normáknál.
Ma, nálunk a férfi és a nő egyenrangú, születési előjogok sincsenek, ellenben a pénz már nagyon is megkülönböztet. Egy gazdag természetes módon élvez előnyöket, ússz meg bűnöket, amikért szegényeket meghurcolnak. Miben igazságosabb pl ez annál, hogy középkorban a származáson(nemes vagy nemtelen) múlt ugyan ez? A gazdag kereskedő sehol nem volt jogilag egy elszegényedett nemeshez képest.
De kicsit visszább kanyarodva, egész egyszerűen a társadalom rétegződése volt másabb. Többet számított a származás és születési előjogok, ideértve azt is, hogy nő-e az illető.
Nem igazán értem mire gondolsz - esetleg a Szellemirtók és az Ocean's 8 után le kéne forgatni a 300 feminista változatát amiben 300 nő védi meg Spártát a perzsáktól? Mert hogy ugye a nők társadalmi helyzetét alapvetően az határozta meg, hogy nem mentek el katonáskodni (Jean D'arcot és egy-két harcos amazont leszámítva), így nekik másban kellett hasznosítani az idejüket. Az hogy gyereket szülnek meg ugye a gének és közösség fennmaradása szempontjából rohadt hasznos volt, de éppen elkerülhettek apácának is ahol nem kevésbé szolgálták a vallást, mint a férfi szerzetesek.
Évszázadokig nem volt a nőknek szavazati joga? Megnyugtatlak: a férfiaknak se volt. Ahogy valahogy az sem maradt fent a történelmi leírásokban, irodalmi művekben, festményekben, szobrokban, hogy az asszonyverés, állatként kezelés vagy nők elnyomása általános dolog lett volna. Pedig azért a művészeket valahogy jobban vonzották a női témák, még sincs Vörösmarty vers arról, ahogy hazamegy berúgva és jól felpofozza a múzsát, de Csontváry sem festett kék-zöld foltokat a nőalakjaira.
Off:
"Miben igazságosabb pl ez annál, hogy középkorban a származáson(nemes vagy nemtelen) múlt ugyan ez?"
Abban, hogy nem kell beleszületni, megcsinálhatod magadnak a vagyont.
Nem, nem mindenki örökli. Nagyon sok milliomos indult nulláról.
Hogy azért ezt bárki nem tudja megtenni? Hát igen, képességek kellenek.
Off. vége? kérdező, tényleg túl egysíkú a véleményed a történelemről.
A nők bizonyos társadalmakba, annak bizonyos korszakaiban voltak ilyen-olyan mértékben jogfosztottak, nem általánosan mindenhol, mindig.
Amilyen jogi egyenlőség ma kialakulóban van, olyan nem csak nemek, de kismillió más szempont szerint itt-ott nem volt nem csak a nőknek, de sok másnak sem.
Születési jogok, nemzetiség, vallás és még sok más korlátozta rengeteg ember jogait.
Szóval nem a nők voltak a világ elnyomottjai, a férfiak meg a boldog haszonélvezők.
Az emberiség óriási része volt az elnyomott, nemtől függetlenül is.
Nem vagyok társadalomtudós és én is az egyenlőségben hiszek de azért egy mondatodba belekötnék:
"volt olyan vétek amit egy férfi elkövetett afelett simán szemet hunytak, de egy nőt ugyanazért a tettért szinte még is ölhették"
Én olvastam egy hóhér fennmaradt naplóját a 18. századi Németországból. Nők akármilyen durva gyilkosságokat követtek el, a legsúlyosabb büntetés amit kaptak az a vízbefojtás volt, de még emiatt is közbenjárt a hóhér és néhány pap, hogy csökkentsék lefejezésre. Ellenben ha egy férfi nyereségvágyból vagy puszta rosszindulatból megölt pár embert már simán kerékbe törték. Óriási különbség, nem igaz amit írtál.
#9:
szerintem néhol ilyen, súlyosabb női büntetési kategória volt a hűtlenség, házasságtörés.
Bizonyos korokban, kultúrákban ha ezt nő követte el, azért súlyos büntetés járt, ha férfi, általában SEMMI.
De ezen kívül én sem nagyon tudok ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!