Jelenleg él, vagy volt valaha olyan ember, aki öntudat nélkül született?
Fogalmam sincs.
Gondolom vannak különböző eljárások, tesztek.
Feltérképezik az ágyat és mondjuk nincs, vagy nem aktív az öntudatért felelős része,vagy hasonló.
Tekintve, hogy az öntudatnak nincs egzakt definíciója, ebből következően pedig egyértelmű kritériumai sem, ez a kérdés megválaszolhatatlan.
Tegyük fel például, hogy én pl. úgy döntök, hogy szándékosan nem reagálok semmiféle emberi interakcióra - külső szemlélő számára simán tűnhet úgy, hogy nincs öntudatom, pedig van.
Inkább fogadjuk el, hogy a némettanárod továbbadott valami ezós oldalról felszedett, általa igaznak vélt marhaságot.
Sajnos egyes ilyen mendemondák igen jól tartják magukat. Nekem a töritanárom teljes meggyőződéssel tanította anno azt a kamut, hogy az USA nyelve majdnem német lett. Ami természetesen nem igaz, annyi icipici igazságamgvacska van benne, hogy az egyik államban (nem az összesben csak Virginiában) arról szavaztak, hogy legyenek-e a helyi német nyelvű kisebbség kedvéért kiírva a jogi rendeletek németül IS. Nem CSAK németül, hanem németül IS, az angol mellett.
De vannak tanárok, akik halál komolyan elmondják, hogy bizony Eisntein is megbukott matekból (nem történt meg), vagy az agyunk 10%-át használjuk (nem igaz).
A tanár is ember, azon kívül amit konkrétan tanít, nem biztos hogy ért máshoz is. Nyilván diákként nehéz szétválogatni hogy mi igaz és mi nem abból ami "odafentről" jön, de ökölszabályként érdemes max azt elfogadni, ami a tanár szakja.
Az Einsteinről szóló mendemondát egyrészt félreértelmezésből híresztelik, másrészt bátorítani szeretnék vele a matekból gyengébb tanulókat.
Öntudat alapvetően az, hogy ki tudjuk jelenti, „én én vagyok”. Ha így konkrétan nem is, de erre a legtöbb állat is képes, például ha egy pocsolyába belenézve meglátja a tükörképét, akkor fel tudja ismerni önmagát. Az öntudat másik fő ismérve, hogy meg tudja magát mástól is különböztetni. Például ha én Peti vagyok, egy másik ember meg Sanyi, akkor a Sanyi az nem én vagyok. Akárhogy nézzük, ezekre az alapvetőnek mondható dolgokra egy súlyosan értelmi fogyatékos ember is képes, tehát létezik az öntudata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!