Szerintetek el fog oda jutni a technológia hogy létre lehesseb hozni egy Mamutot, vagy Megalodont?
Igen, csak kérdés, mennyire pontosan.
De kinézetre elég meggyőző lesz.
Aki lepontozta, az megírná, miért?
És akkor ő miért nem írt?
Ez nem igazán technológia kérdése, hanem a kinyert ép dns kérdése. Fagyott mamutot már találtak és próbálkoznak a dns kinyerésével és használatával is, de még sikertelen.
google képek - fagyott mamut:
Ez nem csak DNS kérdése.
Igaz, lehet legózgatni a talált DNS töredékeket, csinálják is.
De vannak ma élő rokon állatok, ki lehet belőlük is indulni.
Mi kell ahhoz, hogy az elefántból mamut legyen?
Kicsit nagyobbnak kell lennie, nagyobb agyar, több szőr, még pár dolog.
Ezt meg lehet oldani DNS változtatással, a talált minták alapján.
Erre mondtam, hogy nem lesz ugyanolyan, de meggyőzően hasonlítani fog.
De nem ez volt a kérdés.
El fog jutni oda a technológia?
Igen.
Méghozzá nem is valami láthatatlan messzeségben, hanem a nem túl távoli jövőben.
Ha a technológiai fejlettségbe beletartozik az időutazás, mint a Prehistoric parkban, akkor biztosan.
De akkor már egyszerűbb csak átterelni őket az időkapun.
"El fog jutni oda a technológia?"
De amit leírtál az nem mamut, csak az ember által alkotott bioszörny. A kérdező meg gondolom nem egy olcsó másolatot akar, a "kínai" verziót, hanem az eredeti állatokat. Egyébként meg lehet hagyományos tenyésztési módszerekkel is meg lehetne oldani, csak az megint nem mamut lenne, hanem házi szőrös elefánt.
A megalodon pedig azt sem tudom, hogy hol élne a kérdező elképzelése szerint. A mamutok élettere még úgy ahogy megvan legalább és klíma szempontjából hasznosak is lennének, ha újra fellegelnék északot.
De a megalodon? Vagy a kérdező még nagyobb ökológiai katasztrófát akar előidézni? Ami valószínű, hogy a megalodon természetes körülmények között halt ki, a lehűlő óceán miatt. A helyét már betöltötték az orkák és egyéb cápák. A mamutot az ember vadászta túl, az életterük még mindig betöltetlen és hiányoznak is onnan.
Szóval érdemes azon is elgondolkodni, hogy mit érdemes visszahozni és mit nem?
El fog jutni odáig is a technológia, hogy teljesen összerakják a mamut DNS-ét.
Ehhez az kell, hogy egyesével megnézik az összes töredék DNS-t, és szépen összefésülik. Ugye nem ugyanott törtek el: csak meg kell találni mindnek a helyét. Ehhez mintának lehet használni az elefánt DNS-t, hogy legalább sejtsék, mi hova illik.
Ha viszont addig ilyen "fusi" mamutot készítünk, azért az is elég jól fogja közelíteni a valóságot.
Amúgy nem értem, miért kell a jó válaszokat lepontozni?
- szerintem annak a közelében sincsenek. Kicsit sem.
- De nem ez volt a kérdés.
El fog jutni oda a technológia?
Igen.
Hát na igen, a kérdés hipotetikus jövőbeli találgatás. A fagyott mamut még szóba is jöhet a közeli jövőben, de, hogy simán összabarkácsolnak egy mamut stb dns-t annak a közelében sincsenek. Vagyis talán pár száz év múlva, de csak talán. Szerintem. Nyilván a kérdező és sokan azt szeretnék hallani, hogy igen igen hamarosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!