Pontosan hogyan van ez az egyiptomi kutas történet?
Az egyik fizika órán mondta el a tanárunk, hogy elsőnek valószínűleg az egyiptomiak jöttek rá arra, hogy a Föld gömbölyű (nagyjából). Erre úgy jöttek rá, hogy volt két kutjuk kellő távolságban egymástól, és megfigyelték azt, hogy nem ugyan abban az időpontban süt be a Nap a fenekére, hanem egy kis eltérés van közöttük.
Pontosan hogyan van ez a történet? Én így emlékszem rá, de szerintem valamire rosszul emlékszem, mert ez így nem lehet igaz. Mivel Egyiptom nem az egyenlítőn van, tehát egy normál mélységű kút fenekére sosem fog besütni a Nap.
Nem kell az egyenlítőn lennie, elég, ha a ráktérítőtől nincs (sokkal) északabbra.
"A Ráktérítő a Föld öt kiemelt szélességi körének egyike, amely az Egyenlítőtől északra 23° 26’ 22’’-en helyezkedik el. Azon legészakabbra elhelyezkedő pontok összességét jelöli ki, amelyeken a delelő Nap sugarai a nyári napforduló napján (június 21. vagy 22.) merőlegesen esnek a Földre."
Igaz, erre nem gondoltam.
Szóval akkor ez a része igaz lehet a történetnek. Tényleg rájöttek erre az egyiptomiak? Ezt mi ennyi idő távlatából honnan tudjuk? Feljegyezték, lerajzolták?
Szerintem Eratosztenész volt, aki Egyiptomban végzett ilyen megfigyeléseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!