Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mik számítanak ma leghiteleseb...

Mik számítanak ma leghitelesebb tudományos weboldalaknak?

Figyelt kérdés

Feltételezem vannak az egyetemek saját újságaik, publikációik, illetve saját weboldalaik, de ezeken kívül melyek azok az oldalak, ahol a legfrisebb technikai, tudományos felfedezéseket, híreket olvashatjuk, de nem az olykor semmit sem mondó, hozzá nem értő hvg szintű cikkekre gondolok, hanem a részletesebb, akár matematikai, fizikai érvekkel alátámasztott felfedezésekre, újdonságokra gondolok.

Illetve az is érdekelne, hogy van-e valami világszintű gyüjtő oldala a legfrisebb matematikai publikációknak, ahol például rákereshetnék külön számelmélettel vagy analízissel foglalkozó témákra.

2021. máj. 25. 01:17
1 2
 11/13 Dagadozó Agy ***** válasza:

Halli-galli!

A fenti honlapok (pl pubmed) tényleg jók, de sok cikkhez nem férsz hozzá, csak egyetemeken keresztül vagy ki kell magadnak perkálni 10-50 dolcsit.

E helyett:

1) googleben rákeresel a Sci-Hub szóra és felmész az aktuális Sci-Hub oldalra (néha változik a link, hogy ne tudják megszüntetni. Most asszem Sci-Hub.se)

2) beírod a cikk doi-ját, amit pl a pubmeden ki tudsz deríteni, de a googleben is (a doi egyedi dokumentum azonosító)

3) enter, és kijön a cikk pdf-ben.

Elsőre kalóz dolognak tűnik a sci-hub, de ha jobban átgondolod, inkább az a baj, hogy a kutatások állami pénzből, adóból mennek, és az újságok kisajátítják az eredményeket azzal, hogy pénzért engedik a hozzáférést. Minden adófizetőnek joga van használni a kutatási eredményeket, amik részben az ő pénzéből keletkeztek.

Üdv mindenkinek! Csocsesz!

2021. máj. 28. 23:48
 12/13 anonim ***** válasza:

[tegnap 23:48]: A kérdezőt, ha jól értem, jobban érdekli a matematika, mint az orvostudomány, és matematikában az arxiv-on gyakorlatilag minden friss kéziratot megtalál.

Ezzel együtt a sci-hub ott is hasznos lehet régebbi (arxiv előtti) cikkek esetében.

2021. máj. 29. 07:34
 13/13 A kérdező kommentje:
Igen, föként matematika érdekelt, de a fizikát sem vetem meg, még egyszer kösz a válaszokat, eddig nem is tudom hogyan létezhettem ezek nélkül a weboldalan nélkül.
2021. máj. 29. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!