Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért nem alkalmazzák már...

Miért nem alkalmazzák már manapság a gázhegesztési eljárást olyan előszeretettel. mint régen? Pedig azzal, tudtommal elég egyszerűen is erős és szép varratokat lehet csinálni.

Figyelt kérdés

#barkácsolás #vas #acél #hegesztés #Diszugáz #Fémiparimunka
2021. máj. 18. 23:08
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Vélelmezem, hogy lánghegesztésre gondoltál. Alkalmazzák, de már kiment a divatból. Régi vascsöves rendszereknél javításnál, esetleg utólagos rákötésnél elkerülhetetlen hogy keressenek egy olyan szakit vagy céget akinek van oxigén-dissous szerkója. Társasházi gázszerelésnél is láttam nem is olyan régen hogy lánggal dolgoztak Az új szereléseknél először a réz-forrasztott idomok, majd ezt is kiszorítva a pressidomos szerelés terjedt el. Ezek gyorsabbak, relatíve olcsóbbak mint a lánghegesztés, és nem kell hozzá olyan szakértelem mint a lánghoz.
2021. máj. 18. 23:29
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Sok helyen alkalmazzák. De sok esetben vannak már kényelmesebb, olcsóbb megoldások. Számtalan hátránya is van a gázhegesztésnek. Eleve régen az acetilén előállítása sokkal olcsóbb volt, mert sokszor "melléktermék" volt, de nagyot változott a vegyipar és egyre kevesbb acetilén keletkezik "melléktermékkén" és ezért is drágul az előállítása.
2021. máj. 18. 23:30
 3/4 Wadmalac ***** válasza:
72%

Az acetilénes hegesztés mindig is speciális terület volt, pl. acéltermékeknél ezzel az eljárással nem is tudom, dolgoztak-e valaha, ott jellemzően keményforrasztásra használták, réz ill. ezüsttartalmú ötvözet pálcával, tehát nagyon nem a saját anyagával.

Márpedig eltérő varratanyaggal készített hegesztés (forrasztás) sosem olyan erős, mintha alapanyaggal viszonylag homogén varratot hozol létre.

Marha jó lehet vele rézötvözeteket hegeszteni, de igazán ott is addig volt elterjedt, amíg ennek az alapanyagnak a védőgázas ívhegesztése nem hozott hasonló jó eredményt.

És valóban, ma már költségesebb az ívhegesztéseknél, az üzembiztonságról nem is beszélve.

2021. máj. 19. 07:27
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Eleve acéllemezt hegeszteni vele nagyon macerás volt, mert olyan nagy hőközléssel járt, hogy xarrá vetemedett tőle a lemez. Vastag anyagnál szintén probléma volt a viszonylag lassú hőközlés, az ívhez képest kisebb maghőmérséklet miatt, sokszor percekig melegíteni kellett az anyagot plusz két pb gázperzselővel. Aztán probléma volt a nyílt láng használata is, zárt helyen a szellőzést-elszívást meg kellett oldani, és a gáz szállítása is macerás (spéci rögzítés, ADR). Nem egy kolléga megszívta amikor fektetve rögzítés nélkül berakta az utánfutóba az acetilén-oxigén palackot és megállították közúti ellenőrzésre. Az árakról még nem is beszéltem, évekkel ezelőtt cseréltem egy nagy acetilént, már akkor 40 ezer felett volt egy töltet, az oxigén 10ezer körül, azóta ezek csak emelkedhettek. A múltkor egy rákötés miatt már majdnem elővettem a szerkót, aztán inkább vettem két darab GEBO csavaros kötőidomot 10 ezerért. Összevetve hogy mennyi macera felvonulni vele arra a fél órás melóra, inkább beáldoztam a tízezret.
2021. máj. 19. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!