Egy közelmúltban kihalt ízeltlábúnak maradna bármi nyoma, amit ma megtalálhatnánk? (konkrét teória kifejtve lent)
Nincs csontja, ahhoz pedig túl kevés idő telt el, hogy bármiféle lenyomat maradjon utána, nem?
Szeretem a kriptides témákat és az utóbbi napokban belefutottam egy érdekes "legendás" lénybe, a helyiek szerint J'ba FoFi-nak nevezett pókba, ami egykor Kongó dzsungeleiben élt.
Ami miatt érdekesnek találtam az az, hogy a róla szóló történek nem voltak elrugaszkodva a valóságtól. Egy kb. akkora pók lehetett, mint a jelenleges is élő pálmatolvaj, talán kicsit nagyobb. De így is talán az egyik valaha élt legnagyobb ízeltlábú.
Ugye a légzőrendszerük és kitinpáncéljuk miatt az ízeltlábúak nem tudnak csak úgy akármekkorára nőne, a pálmatolvaj is "áldozatot" hoz a méretéért, mert a kitinpáncélja nehéz, így a többi rákhoz mérten csak nagyon lassan tud mozogni.
https://www.youtube.com/watch?v=4DZ0VEjJZs4
Ez persze viszonylagos, de egy ízeltlábúhoz képest lassú.
Na most itt jönnek képbe a történetek a pókról. A helyiek szerint a J'ba FoFi az aknászpókokhoz hasonlóan vadászott, a fák gyökerei közé építette a csapdáit, amit levelekkel fedett el.
A lényeg, hogy a vadászstratégiája illene egy lassabban mozgó, nehéz ízeltlábúhoz. A súlya miatt nem rakhatja csak úgy akárhova a hálóját, hiszen nem bírná megtartani és még a földön így is el kell rejtenie, ha biztos zsákmányt akar, hiszen nem tudja csak úgy rávetni magát, amikor csak akarja.
Ráadásul a helyeik történetei nagyon részletesek azzal kapcsolatban is, hogy milyen színű tojásokat rak (sárgásfehér, mogyoró formájú) és abban is, hogy a fiatalok és idős példányok színe eltér egymástól.
A történetek szerint ez a pók egykor nagyon gyakori volt, de aztán elkezdett ritkulni.
Az én teóriám az, hogy ahogyan sok más állat, pl. elefántmadarak, dodók, stb. az ember étvágyának, felfedezéseinek áldozata lett, úgy a J'ba FoFi is, ami egykor tényleg Kongó erdőségeiben élt. Talán pont a tojásait fogyasztották előszeretettel, ezért emlékszik rá ilyen tisztán a bennszülött hagyomány, talán valami ínyencség volt egy szertartásnál vagy ilyesmi.
Viszont míg az elefántmadarak, lajhárlemúrok, óriásteknősök után maradtak csontok, az óriáspók után nem maradt semmi, csak a szájról szájra terjedő legenda a J'ba FoFi-ról és tojásairól.
A lényeg, hogy plusz egy állat a kihalt "jégkorszaki" megafaunához. :D
Szerintetek ez lehetséges?
Még valami, a modern észlelések szerintem lehetetlenek, mert túl gyorsan mozog, illetve mint írtam, szerintem már rég kihalt.
Maradjunk annyiban, hogy ha egy állatról maradnak maradványok, amit millió évek múlva is tudnak vizsgálni, akkor ezeket a maradványokat millió évvel ezelőtt is lehetett volna vizsgálni.
Ha viszont nem képződnek maradványok, vagy ezeket nem találjuk meg, akkor I.J.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!