Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy közelmúltban kihalt...

Egy közelmúltban kihalt ízeltlábúnak maradna bármi nyoma, amit ma megtalálhatnánk? (konkrét teória kifejtve lent)

Figyelt kérdés

Nincs csontja, ahhoz pedig túl kevés idő telt el, hogy bármiféle lenyomat maradjon utána, nem?

Szeretem a kriptides témákat és az utóbbi napokban belefutottam egy érdekes "legendás" lénybe, a helyiek szerint J'ba FoFi-nak nevezett pókba, ami egykor Kongó dzsungeleiben élt.

Ami miatt érdekesnek találtam az az, hogy a róla szóló történek nem voltak elrugaszkodva a valóságtól. Egy kb. akkora pók lehetett, mint a jelenleges is élő pálmatolvaj, talán kicsit nagyobb. De így is talán az egyik valaha élt legnagyobb ízeltlábú.

Ugye a légzőrendszerük és kitinpáncéljuk miatt az ízeltlábúak nem tudnak csak úgy akármekkorára nőne, a pálmatolvaj is "áldozatot" hoz a méretéért, mert a kitinpáncélja nehéz, így a többi rákhoz mérten csak nagyon lassan tud mozogni.

https://www.youtube.com/watch?v=4DZ0VEjJZs4

Ez persze viszonylagos, de egy ízeltlábúhoz képest lassú.

Na most itt jönnek képbe a történetek a pókról. A helyiek szerint a J'ba FoFi az aknászpókokhoz hasonlóan vadászott, a fák gyökerei közé építette a csapdáit, amit levelekkel fedett el.

A lényeg, hogy a vadászstratégiája illene egy lassabban mozgó, nehéz ízeltlábúhoz. A súlya miatt nem rakhatja csak úgy akárhova a hálóját, hiszen nem bírná megtartani és még a földön így is el kell rejtenie, ha biztos zsákmányt akar, hiszen nem tudja csak úgy rávetni magát, amikor csak akarja.

Ráadásul a helyeik történetei nagyon részletesek azzal kapcsolatban is, hogy milyen színű tojásokat rak (sárgásfehér, mogyoró formájú) és abban is, hogy a fiatalok és idős példányok színe eltér egymástól.

A történetek szerint ez a pók egykor nagyon gyakori volt, de aztán elkezdett ritkulni.

Az én teóriám az, hogy ahogyan sok más állat, pl. elefántmadarak, dodók, stb. az ember étvágyának, felfedezéseinek áldozata lett, úgy a J'ba FoFi is, ami egykor tényleg Kongó erdőségeiben élt. Talán pont a tojásait fogyasztották előszeretettel, ezért emlékszik rá ilyen tisztán a bennszülött hagyomány, talán valami ínyencség volt egy szertartásnál vagy ilyesmi.

Viszont míg az elefántmadarak, lajhárlemúrok, óriásteknősök után maradtak csontok, az óriáspók után nem maradt semmi, csak a szájról szájra terjedő legenda a J'ba FoFi-ról és tojásairól.

A lényeg, hogy plusz egy állat a kihalt "jégkorszaki" megafaunához. :D

Szerintetek ez lehetséges?

Még valami, a modern észlelések szerintem lehetetlenek, mert túl gyorsan mozog, illetve mint írtam, szerintem már rég kihalt.

2021. márc. 19. 19:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
nem
2021. márc. 19. 19:51
 2/13 A kérdező kommentje:
Miért?
2021. márc. 19. 19:56
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem értem, hogy mi a problémád.
2021. márc. 19. 20:15
 4/13 A kérdező kommentje:
Ha sértegetni akarsz vagy kiélni valami sérelmet, akkor arra ott a privát is.
2021. márc. 19. 20:16
 5/13 anonim ***** válasza:
0%
mi sem értjük, hogy mi a problémád
2021. márc. 19. 20:17
 6/13 anonim ***** válasza:
46%

faggyuba ragadt bogarakat találtak már

mint a jurassic parkban

2021. márc. 19. 20:43
 7/13 A kérdező kommentje:

Az fosszilizálódott gyanta. A Kongó dzsungelei nem hiszem, hogy alkalmasok a megkövesedett gyantához, mivel gyakori a csapadék.

A gyantának el kell szigetelődnie teljesen millió évekre, oxigénmentes környezetben. Nem rongálhatja meg semmi a kémiai szerkezetét, pl. víz. De talán majd pármillió év múlva.

Egyébként a Jurassic parkban használt kövek olyan helyről származnak, ahol kb. 20-30 millió évesek lehetnének csak, azaz nem tartalmazhatnak olyan rovarokat, amik a dinoszauruszokkal éltek egy időben.

Ahhoz tök máshol kéne keresniük, nem Közép-Amerikában.

2021. márc. 19. 21:01
 8/13 anonim ***** válasza:

a szunyogok főleg vízpartokon vannak nagyszámban és mégis "begyantásodtak"

és csak példának mondtam a filmet hogy mire gondolok

2021. márc. 19. 21:04
 9/13 A nagy Levin ***** válasza:
100%

#7, az nem faggyú, hanem gyanta.

Kérdező, nekem logikátlannak tűnik, hogy a bennszülöttek emlékeznek rá, hogy néztek ki, hogy vadásztak ezek az állatok, emlékeznek rá, milyenek voltak a tojásaik, de arra nem, hogy el is fogyasztották, akár a pókokat, akár a tojásaikat.

2021. márc. 19. 21:13
 10/13 A kérdező kommentje:

9. Azok a szúnyogok mocsaras környezetben éltek. Ahol az iszap, üledék egy áradás során azonnal ellepte a gyantát. Ezért írtam, hogy nem minden környezet alkalmas hozzá.

10. Nem beszéltem velük, nem tudom, hogy mire emlékeznek pontosan, csak azt, amit írnak a neten erről. A zoológusok és kulturális antropológusok érdeklődése nem mindig fedi egymást. Főleg nem a kalandoroké vagy ki tudja, hogy ki jegyezte fel. Ez egy találgatás csak a részemről, hogy miért emlékeznek. Lehet egy mélyebb feltárása a bennszülött hagyományokban jobb képet adna.

De arról sincsenek történetek, hogy a maorik moákat esznek, mégis valakit megette őket, mert nincsenek ott. :D

2021. márc. 19. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!