Egy közelmúltban kihalt ízeltlábúnak maradna bármi nyoma, amit ma megtalálhatnánk? (konkrét teória kifejtve lent)
Nincs csontja, ahhoz pedig túl kevés idő telt el, hogy bármiféle lenyomat maradjon utána, nem?
Szeretem a kriptides témákat és az utóbbi napokban belefutottam egy érdekes "legendás" lénybe, a helyiek szerint J'ba FoFi-nak nevezett pókba, ami egykor Kongó dzsungeleiben élt.
Ami miatt érdekesnek találtam az az, hogy a róla szóló történek nem voltak elrugaszkodva a valóságtól. Egy kb. akkora pók lehetett, mint a jelenleges is élő pálmatolvaj, talán kicsit nagyobb. De így is talán az egyik valaha élt legnagyobb ízeltlábú.
Ugye a légzőrendszerük és kitinpáncéljuk miatt az ízeltlábúak nem tudnak csak úgy akármekkorára nőne, a pálmatolvaj is "áldozatot" hoz a méretéért, mert a kitinpáncélja nehéz, így a többi rákhoz mérten csak nagyon lassan tud mozogni.
https://www.youtube.com/watch?v=4DZ0VEjJZs4
Ez persze viszonylagos, de egy ízeltlábúhoz képest lassú.
Na most itt jönnek képbe a történetek a pókról. A helyiek szerint a J'ba FoFi az aknászpókokhoz hasonlóan vadászott, a fák gyökerei közé építette a csapdáit, amit levelekkel fedett el.
A lényeg, hogy a vadászstratégiája illene egy lassabban mozgó, nehéz ízeltlábúhoz. A súlya miatt nem rakhatja csak úgy akárhova a hálóját, hiszen nem bírná megtartani és még a földön így is el kell rejtenie, ha biztos zsákmányt akar, hiszen nem tudja csak úgy rávetni magát, amikor csak akarja.
Ráadásul a helyeik történetei nagyon részletesek azzal kapcsolatban is, hogy milyen színű tojásokat rak (sárgásfehér, mogyoró formájú) és abban is, hogy a fiatalok és idős példányok színe eltér egymástól.
A történetek szerint ez a pók egykor nagyon gyakori volt, de aztán elkezdett ritkulni.
Az én teóriám az, hogy ahogyan sok más állat, pl. elefántmadarak, dodók, stb. az ember étvágyának, felfedezéseinek áldozata lett, úgy a J'ba FoFi is, ami egykor tényleg Kongó erdőségeiben élt. Talán pont a tojásait fogyasztották előszeretettel, ezért emlékszik rá ilyen tisztán a bennszülött hagyomány, talán valami ínyencség volt egy szertartásnál vagy ilyesmi.
Viszont míg az elefántmadarak, lajhárlemúrok, óriásteknősök után maradtak csontok, az óriáspók után nem maradt semmi, csak a szájról szájra terjedő legenda a J'ba FoFi-ról és tojásairól.
A lényeg, hogy plusz egy állat a kihalt "jégkorszaki" megafaunához. :D
Szerintetek ez lehetséges?
Még valami, a modern észlelések szerintem lehetetlenek, mert túl gyorsan mozog, illetve mint írtam, szerintem már rég kihalt.
faggyuba ragadt bogarakat találtak már
mint a jurassic parkban
Az fosszilizálódott gyanta. A Kongó dzsungelei nem hiszem, hogy alkalmasok a megkövesedett gyantához, mivel gyakori a csapadék.
A gyantának el kell szigetelődnie teljesen millió évekre, oxigénmentes környezetben. Nem rongálhatja meg semmi a kémiai szerkezetét, pl. víz. De talán majd pármillió év múlva.
Egyébként a Jurassic parkban használt kövek olyan helyről származnak, ahol kb. 20-30 millió évesek lehetnének csak, azaz nem tartalmazhatnak olyan rovarokat, amik a dinoszauruszokkal éltek egy időben.
Ahhoz tök máshol kéne keresniük, nem Közép-Amerikában.
a szunyogok főleg vízpartokon vannak nagyszámban és mégis "begyantásodtak"
és csak példának mondtam a filmet hogy mire gondolok
#7, az nem faggyú, hanem gyanta.
Kérdező, nekem logikátlannak tűnik, hogy a bennszülöttek emlékeznek rá, hogy néztek ki, hogy vadásztak ezek az állatok, emlékeznek rá, milyenek voltak a tojásaik, de arra nem, hogy el is fogyasztották, akár a pókokat, akár a tojásaikat.
9. Azok a szúnyogok mocsaras környezetben éltek. Ahol az iszap, üledék egy áradás során azonnal ellepte a gyantát. Ezért írtam, hogy nem minden környezet alkalmas hozzá.
10. Nem beszéltem velük, nem tudom, hogy mire emlékeznek pontosan, csak azt, amit írnak a neten erről. A zoológusok és kulturális antropológusok érdeklődése nem mindig fedi egymást. Főleg nem a kalandoroké vagy ki tudja, hogy ki jegyezte fel. Ez egy találgatás csak a részemről, hogy miért emlékeznek. Lehet egy mélyebb feltárása a bennszülött hagyományokban jobb képet adna.
De arról sincsenek történetek, hogy a maorik moákat esznek, mégis valakit megette őket, mert nincsenek ott. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!