Mensa tesztnek van valami értelme?
Online kitöltöttem egyszer, nyilván 125+ lett.
Néha előtör bennem, hogy le kéne mérni az IQ-m. Simán megcsinálnám legalább 150-re.
Csak az a kérdés, hogy ennek van valami értelme, vagy amolyan pöcsméregetés csak?
Egyébként nem véletlenül írtam a #4-ben azt, amit és nem is (teljesen) viccből.
Az IQ ténylegesen azt mutatja meg, hogy ki mennyire jó IQ teszt kitöltésben és ennyi. Hogy ez mennyire korrelál ilyen-olyan valós és az élet különböző területein ténylegesen használható képességekkel, az már teljesen más és abszolút nem triviális kérdés.
Magas IQ-tól valóban nem lesz senki zseni, nem jelenti feltétlen azt, hogy bármiben kimagaslóan jó - persze az IQ teszt kitöltésen kívül. Ugyanígy, valaki viszonylag alacsony IQ-val is lehet zseni. Jó példa erre Richard Feynman, Nobel-díjas elméleti fizikus, aki többek között a kvantumtérelmélet területein alkotott maradandót és korszakalkotót, miközben 120-125 körüli IQ-ja volt (igaz, nem tudni, milyen szórású teszteken jött ki). Ami persze ugyan átlag feletti, de abszolút nem egy Mensa-szint, tökmindegy milyen szórású tesztet veszünk. Azaz a Mensa tagkövetelmények szerint ő pl nem felelt volna meg. Szerintem ez kb mindent elmond :)
" Így adták meg, tól-ig formában"
Most hogy írod, nekem is valami ilyesmi volt, 118-125 vagy hasonló.
Mojjo: tényleg nem ezen műlik a Nobel, én sem kaptam. :D
A jelenlegi mensa teszt szórása 15-ös. Azt hiszem 135-ig mér, és az afölöttiek alkotják az emberek kb. 2%-át.
Tehát neked valami régi teszted lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!