Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért tartják a kézi készítésű...

Miért tartják a kézi készítésű termékeket jobbnak az ugyanolyan, de automatizált folyamatban készülőhöz képest?

Figyelt kérdés

2021. jan. 20. 01:43
1 2
 11/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Sok esetben igazad lehet, de konkrétan a Stradivarik esetén nem. A reprodukálhatatlan hangzást számítógépes spektrumanalízis is igazolta.

Dolgoztak is a dolog megfejtésén, hiszem amit valaki képes lesz igazoltan minőségazonosat gyártani, xarrá keresi magát.

[link]

Gondolom részben ennek is eredménye, hogy a legújabb mai elit gyártók csúcshegedűi már megkülönböztethetetlenek az eredeti Stradivaritól.

Nem is két forintos példányok.

2021. jan. 20. 13:10
 12/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%

A vaktesztes kísérletek is tényleg egy jó példa, és árnyalja a helyzetet, de kicsit más is, mert egy szubjektív elemet hangsúlyoz, bár tényleg érdekes. :) Én is láttam egy műsort és behívtak egy kávé szakit, nem tudom kit, de mindegy, és elé tettek milliós gépről beállítottan készült kávét és simán dobtak mellette egy kotyogósat, és nem a minőséginek várt eredményt mondta az ismeretlen kóstolásra.

De ez egy külön területe szerintem a kérdésnek, az ízek, hangok, stb.

Egy asztalos által készített keményfa bútor lényegesen erősebb és tartósabb, mint egy sorozat gyártott bútorlapos. Csak, hogy egy részt ne vetítsünk ki a kérdés teljességére. Bútor esetében jól felismerhető a tényleges különbség a minőségben. Egy kávé is más, de murisak az ilyen dolgok.

Nyilván megint más részlet, hogy ér-e egy régi festmény 20 millió dollárt? Az is más, és inkább csak szélről tartozik a kérdéshez.

8/ "Ebből annyi igaz, hogy egyedibb, mert egy ember nem dolgozik olyan pontosan és megbízhatóan, mint egy gép, viszont épp ebből adódóan kevésbé jobb minőségű és megbízható az, amit egy ember gyárt.

Minél precízebb és bonyolultabb a gyártási folyamat, ez annál jobban igaz."

Ez a több összetevős részével együtt érthető megfelelően, mert van amit olcsóbb és pontosabb kézzel, de még ez sem igaz így, mert kézzel is lehet szinte bármit, csak ugyanolyan drága is lesz. Erre lehetne videokat is mutatni, gondolom van a youtube-on. A végzettségem is olyan, hogy a pontosságot illetően mondhatom, hogy a gép nem pontosabb, hanem ugyanazt a pontosságot GYORSABBAN csinálja meg, ezért olcsóbb és ezért használják. Téglát is lehet kézzel készíteni és kis tételben égetni, drágább is lesz, de lesz rajta kézi logo. Inkább eszmei érték.

A lényeg ebből, hogy kézzel is bizony ugyanazt meg lehet csinálni, de lassú és ezért költséges lesz, ezért van a gép. A gép az olcsósága miatt van :) tényleg. Azért találták ki, hogy adott idő alatt többet csináljon.

A vonalzó is azért van, mert az emberek nem képesek annyira egyeneset rajzolni ha kell, de még az is kivitelezhető, csak van-e értelme megtanulni? Nem igazán. Gyorsabb a vonalzó.

2021. jan. 20. 13:16
 13/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Egyébként itt össze lett már szedve a különféle példákban, hogy miknél mennyire és miben számíthat ez. Ezt különféle termékkörökre bontva lehet átlátni és nem egy kiragadott példán keresztül.
2021. jan. 20. 13:20
 14/15 anonim ***** válasza:
33%

"A lényeg ebből, hogy kézzel is bizony ugyanazt meg lehet csinálni, de lassú és ezért költséges lesz, ezért van a gép. A gép az olcsósága miatt van :) tényleg. Azért találták ki, hogy adott idő alatt többet csináljon."

Oké, igazad van, ez valóban így pontos, kézzel is elérhető ugyanaz a pontosság, csak majdnem hogy mérhetetlenül nagyobb idő.

Csak egy példa: fém-megmunkálás, vannak olyan alkatrészek, ahol századmilliméteres pontossággal kell dolgozni.

Nyilvánvaló, hogy egy ember is meg tud valami kis kézi reszelővel vagy csiszolópapírral ki tud munkálni mondjuk egy tengelyt tökéletes kör keresztmetszetűre, és még a századmilliméter pontosság is esetleg összejöhet, de:

szemre ezt legfeljebb néhány milliméteres pontossággal tudja majd megközelíteni, utána már nagyon kis lépésenként, műszerekkel kell majd ellenőriznie, hogy kell-még, és hol kell csiszolni. És ha csak egyetlen helyen csak egy századmilliméternyit is túltolta, akkor dobhatja ki a munkadarabot.

Oké, értem én, hogy elméletileg persze sikerülhet, de akkora a hibaszázalék, és annyira lassú, hogy szerintem gyakorlatias szemszögből nyugodtan rámondhatjuk, hogy ez nem opció.

2021. jan. 20. 14:32
 15/15 Wadmalac ***** válasza:

"nagyon kis lépésenként, műszerekkel kell majd ellenőriznie, hogy kell-még, és hol kell csiszolni. És ha csak egyetlen helyen csak egy századmilliméternyit is túltolta, akkor dobhatja ki a munkadarabot."

Forgácsolóüzemben dolgozok. Pontosan így gyógyulnak nálunk a javítható selejtek a gépi megmunkálás és meó ellenőrzés után. :D

Nagy-nagy kidobott idő, ezzel pénz. Ha mindent így kéne csinálni, tényleg nem érné meg.

2021. jan. 20. 14:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!