Az úniverzum méretét mi alapján következtetik ki?
Volt már néhány hasonló kérdés, keresd ki.
Méretet tényleg leginkább a fénnyel lehet mérni - de ha elég gyorsan tágul, akkor lesz olyan fény, ami soha nem juthat el hozzánk. Ilyenkor lehetséges, hogy úgy látjuk: középen vagyunk - mert minden irányból ugyanolyan messziről jön fény.
Lehet még mérni a tér görbültségét - de nem túl egyszerű, mert elég nagy háromszögeket kell rajzolni hozzá. A Föld-Hold távolság még nagyon kicsi ehhez.
"Nincs olyan, hogy univerzum közepe."
Ezt sokan mondják, de nem értem miért. Ha van térfogata, akkor nyilvánvalóan közepe is van. Vagy hol csal a képzeletem?
Á, nagyon zavaros ez, és néha nagyon izzadtságszagúnak is érzem. Azt is mondják, hogy tágul. Ezt azzal magyarázták, hogy a nagy bumm szétfeszítette, és még mai napig is feszíti. De ha így lenne, akkor lassulva tágulna, de valójában gyorsulva tágul. De ha gyorsulva tágul, akkor időben visszafelé haladva lassul. Tehát kezdetben vagy nyugalomban volt, vagy akkor volt a leglassabb. De ha visszaszámolnának okos emberek, a sebességből, és a gyorsulás üteméből, akkor vajon milyen szám jönne ki arra, hogy mekkora volt akkor, amikor a tágulás sebessége 0 volt? És a tágulás-szűkülés váltakozik-e ciklikusan?
Az elméleti fizikában sok fából vaskarika elmélet van. Én még a relativitás elméletét sem értem :( Nagyjából közelít a hitvitához.
"Ha van térfogata, akkor nyilvánvalóan közepe is van."
Nem, dehogy.
Képzelj el egy lufiból álló világot. Van neki egy adott tömege és felülete - de a benne húzható "egyenes" vonal az végtelen. Tud tágulni is.
Hol van a közepe? Meg tudod mutatni bárhol a lufi felületén a közepét?
Ja, hogy a lufi középpontja? De az nincsen benne a lufivilágban: pl. nem lehet odamenni vagy akár csak odanézni.
"Én még a relativitás elméletét sem értem :("
vs
"Az elméleti fizikában sok fából vaskarika elmélet van."
Meggyőző vagy, bizonyára érdemes adni a szavadra, hogy ezek a hülye elméleti fizikusok, bezzeg te még a relativitáselméletet sem érted. Hát ehhez csak gratulálni tudok.
"Képzelj el egy lufiból álló világot..."
A hasonlat csak akkor találó, ha a világegyetemünk bizonyítottan több mint 3 dimenziós. De ez tudtommal nincs bizonyítva, csak elméletek vannak rá, hogy LEHET hogy bárhonnan elindulunk, ugyanoda lyukadnánk ki; LEHET h önmagába csavarodik, stb. Ezt nem gondolom, hogy tényként lehetne még kezelni.
Tehát, kedves utolsó, te akkor azt gondolod, hogy mi vagyunk az univerzum közepe? :) Elég középkorias felfogás :D
És miért kezdett el (tőlünk) tágulni? Ja, mindenki Chuck Norris elől menekül :)
"Tehát, kedves utolsó, te akkor azt gondolod, hogy mi vagyunk az univerzum közepe?"
Ezt írtam? Te is láthatod, hogy nem. Az, hogy az univerzumnak VAN közepe, nem egyenlő azzal, hogy mi vagyunk a közepe. Szövegértés fiam, szövegértés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!