Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az úniverzum méretét mi...

Az úniverzum méretét mi alapján következtetik ki?

Figyelt kérdés
Hallotam már adatokat méreteiről meg kerületéről is.De ,hogy miből következtetnek elnem tudom képzelni.És miből feltételezik ,hogy tágúl? Meg hová?
2010. aug. 14. 03:02
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Egyelőre még azt sem bizonyították, hogy véges-e, vagy végtelen. Feltételezések és elméletek vannak, de bizonyíték nincs.
2010. aug. 14. 05:32
 2/20 anonim ***** válasza:

Azt tudják hogy távolodnak egymástól a galaxisok és minél messzebb van tőlünk egy galaxis annál gyorsabban.

Azt hogy véges-e végtelen/véges-e ezt nem tudják csak elméletek sokasága van.

2010. aug. 14. 08:03
 3/20 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

A tágulás ténye két dolgon alapszik (?):

a vöröseltolódás (ez olyan mint a Doppler-effektus)

a másik az, hogy a hűlő háttérsugárzás is beleillik a képbe.

A méretet talán korlátozhatja az, hogy max. fénysebességgel tágulhat két legtávolabbi része, ezt kell szorozni az eltelt idővel, így max. 14 md fényév lenne a méret. De vannak ennél távolabb is objektumok, úgyhogy ezt én sem értem. (Lehet téves bármely mérés és pláne a magyarázata is.)

2010. aug. 14. 11:46
 4/20 A kérdező kommentje:
Ja igen és vajon akkor ez a 14 milliár fényév az univerzum egyikt végétől a másikig tart? Mer ha csak tőlünk akkor nem valós kép.Mert valószínűleg mértanilag nem a legközepén vagyunk az univerzumnak.
2010. aug. 14. 12:52
 5/20 anonim ***** válasza:
93%

" ...14 md fényév lenne a méret. De vannak ennél távolabb is objektumok, úgyhogy ezt én sem értem...."

A jelenlegi távolsági rekorder, azaz legtávolabbi ismert objektum a "GRB 090423" jelű gammakitörés. Ennek távolsága 13.1 milliárd fényév...

maci

2010. aug. 16. 11:51
 6/20 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Köszi Maci,

megnyugtattál, biztos fejlődött a méréstechnika mert régebben (20éve) én még olvastam olyan kvazárokról, amelyek erős vöröseltolódását 17-19 md fényévnyire becsült távolságukkal magyarázták. De akkor még a Hubble-állandó is állandó volt / micsoda naivitás :-) /

2010. aug. 16. 13:12
 7/20 anonim ***** válasza:
Igen de mi nem vagyunk az univerzum szélén. Vagyis ha van valami kb 13mó. fényévre valamerre, akkor még lehet a másik oldalunkon is valami még pár mó. fényévre... vagy tévedek? :))
2010. aug. 16. 22:17
 8/20 anonim ***** válasza:
bocs, nem mó. hanem md.
2010. aug. 16. 22:24
 9/20 A kérdező kommentje:
Na igen ez a zavaró mer ha univerzúm közepétől mérnék akkor lehet jóval több lenne a távólság 13milliár fényévnél.De akár kevesebb is mert lehet az úivezúm másik peremétől mérték.Igazából nemis tudom mit kéne gondolnom.
2010. aug. 16. 22:27
 10/20 anonim ***** válasza:
Ezt hogy az univerzum egyik felétől a másikig 13 md fényév, azzal szokták magyarázni, hogy felvan csavarodva magába, a negyedik dimenzióból nézve, tehát körbe tudsz menni.
2011. máj. 15. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!