Mi történik, ha valakit halántékon eltalálnak igen erősen?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Van egy jóbarátom, 160 magas, kb. 48 kilós.
Tíz éve csinálja a Wing-Tsunt.
Én nem irigylem azt, aki beleköt, márpedig mivel nem lehet kinézni belőle, amit tud, meg-megtörténik, annak ellenére, hogy nagyon kerüli a bajt.
Valami ilyesmi kéne neked is.
11-es, mekkora troll vagy! Imádlak 😂
A wing tsunt és a kamu önvédedelmi tanfolyamokat felejstd el. Átverés az egész. Az utcai önvédelemre nem lehet felkészülni egy fűtött tornateremben, akármilyen képzésről is beszélünk. Ezt felejtsd el, kedves kérdező!
A 160 cm nem egy versenymagasság, úgyhogy aki ilyen törpe, és annyira fontos neki az önvédelem, az lehetőleg ne legyen 48 kg, hanem kezdjen el szépen edzeni, illetve egy tömegnövelő hatású, de egészséges étrendet követni, hogy egy kis izmot építsen magára, ha már szegény akkora, mint egy manó. Nyilván kellő harci rutinnal egy 160 centis srác is tud meglepetést okozni, de azért valljuk be, hogy egy ilyen pici, 48 kilós fiú nem túl jó esélyekkel indul egy 190 centis, nagydarab, agresszív, bedrogozott, sittes támadó ellen.
Önvédelemre a legjobb az, ha nyitott szemmel jársz az utcán. Figyelj a környezetedre, monitorozz folyamatosan és kerüld el a rázós helyeket. A lépteid legyenek határozottak, a megjelenésed legyen átlagos, nem kirívó, de erélyes. Ha történetesen rádnéz egy rablási szándékkal az utcán tartózkodó gyökér, akkor ne lásson téged könnyű célpontnak. Sugározd azt, hogy nem éri meg pont téged megtámadni. Ha baj van, és van rá lehetőséged, akkor menekülj, szaladj el. Akár futás közben még ordibálhatsz is segítségért, hogy magadra vonzd a környéken lévő emberek figyelmét, ezáltal eltántorítva a támadódat. Szánalmasan hangzik, és talán egy kicsit az is, de inkább legyél az, mint hogy elvegyék a 200 ezer forintos mobilodat, vagy gyomorba szúrjanak egy pillangókéssel.
Ha nincs lehetőséged menekülni, vagy kidumálni magad, akkor jól jöhetnek az önvédelmi eszközök: ez már egyénfüggő, hogy ki mire esküszik, ki mit vállal be, ki mit tud hatékonyan használni. Én a gázspray pártján állok. Egy óvodás is képes használni, semmi összetett tudást vagy gyakorlást nem igényel különösebben, több támadó ellen is bevethető, és ami talán a legfontosabb, hogy legálisan magadnál tarthatod az utcán is.
Egyébként meg ezen az oldalon a felhasználók többsége nagyon túlgondolja ezt az önvédelem dolgot. Sokszor el lett már mondva, hogy Magyarország nem Mexikó. Itt is történnek nagyon durva utcai esetek, de kevés számban. Azért, mert a nyugdíjasoknak szóló esti televíziós híradók azt harsogják, hogy Magyarországon mindenki baltás gyilkos, attól még ez nem igaz. Ha Borsodban vagy Szabolcsban élsz, akkor persze nagyobb esély van arra, hogy belefutsz valami utcai szituációba életed során, de pl. debreceniként vagy szegediként (vagy akár pestiként) annyira azért ne parázz. Szinte biztos, hogy le fogod tudni élni úgy az életedet, hogy nem fognak megtámadni vagy kirabolni.
"egy ilyen pici, 48 kilós fiú nem túl jó esélyekkel indul egy 190 centis, nagydarab, agresszív, bedrogozott, sittes támadó ellen."
Onnantól, hogy meg van fogva, nem. Csak odáig nem jut el. Körülbelül olyan művészet őt megfogni, mint röptében legyet elkapni a szárnyánál, pálcikával. :D
Egy dologban egyetértünk, nem a harcra készülés az első léyneges pont, hanem annak az elkerülése.
A futás a prioritás, a többi akkor jöhet, ha azt megakadályozzák. És még a futás előtt is van ezernyi erőszakmentes kiút. Ha láthatóan itt szigorúan, elkerülhetetlenül erőszak lesz, még mindig vannak a legális, nem legális, de villogtatás nélkül suttyoban hordható önvédelmi eszközök.
" aki ilyen törpe, és annyira fontos neki az önvédelem, az lehetőleg ne legyen 48 kg, hanem kezdjen el szépen edzeni, illetve egy tömegnövelő hatású, de egészséges étrendet követni, hogy egy kis izmot építsen magára"
És ezzel lassuljon be. Nem.
Az általam említett emberke egy tiszta ín és ér emberke, szinte nulla testzsírral, százhúsz kilós kocsmaréme keményfiút is láttam már tőle randán padlőra tenni.
Falmászni jár, raftingolni, terepfutni, szerintem több HATÁSOS izom van rajta, mint rajtad meg rajtam együtt.
Persze ebből a szempontból neki tutira van öröklött alkati előnye is egy átlagos egértologató szobabútorral szemben.
Mondjuk tényleg van esetlegesen fontos szerepe a láthatóan nagy izomtömegnek: a pszichikai hadviselés, sok belekötést már ötlet szinten is megöl.
De ha ez nincs, marad az egyéb.
És nem, nem kamu a wing tsun. Csak ezek a harcművészetek "ugatva" xart sem érnek, csak akkor, ha tényleg elsajátítod.
A barátom esetén valószínűleg mázli, hogy nemzetközileg elismert mester magántanítványa, nem valami csoportos aerobik jellegű kurzuson tanult.
Te mégsem vagy troll, tévedtem! Ez ebben az esetben jó is, meg nem is. Olyan nagyon sok ponton egyébként nem tér el a véleményünk, de amiben igen, ott biztosan állítom, hogy nincs igazad.
"Nem a harcra készülés az első lényeges pont, hanem annak az elkerülése.
A futás a prioritás, a többi akkor jöhet, ha azt megakadályozzák. És még a futás előtt is van ezernyi erőszakmentes kiút. Ha láthatóan itt szigorúan, elkerülhetetlenül erőszak lesz, még mindig vannak a legális, nem legális, de villogtatás nélkül suttyoban hordható önvédelmi eszközök."
"Mondjuk tényleg van esetlegesen fontos szerepe a láthatóan nagy izomtömegnek: a pszichikai hadviselés, sok belekötést már ötlet szinten is megöl."
Ez a két bekezdésed tűpontos, teljesen egyetértek, úgyhogy ki is emelem. Elkezdem akkor kifejteni azokat a tényezőket, amiben tévedsz.
Az izomtömeg növelésétől nem fogsz belassulni. Eleve a kis tömegből nem következik feltétlenül a gyorsaság. A kérdezőről például nem tudjuk, hogy milyen alkat, és ha pl. sovány alkat, akkor azzal párhuzamosan gyors-e. Ahogy egy relatív nagy izomtömeggel bíró egyén sem feltétlenül lassú. Ezt nem is tudom, miért gondolná bárki is. Nézzük meg korunk legnagyobb UFC harcosait: Kamaru Usman (89 kg), Thiago Santos (94 kg), vagy mondjuk az igazán nehézfiúk közül Francis Ngannou (112 kg). Ők kifejezetten nagy izomtömeggel (ennek ellenére alacsony testzsír százalékkal) rendelkeznek, mégis alapvetően a sebességükre, gyorsaságukra, pattanóságukra alapozzák küzdelmi stratégiájukat. Ngannou pl. akkora izomkolosszus, mint Hulk, mégis olyan gyorsan beviszi ellenfeleinek (akik szintén nem játékkatonák) a bal egyenes, jobb horog, bal köríves kombinációt, hogy neked vagy nekem pislogni se lenne időnk, nem hogy védekezni vagy elmozogni.
Ha valaki naturálban épít magához képest nagy izomzatot, és az erősítés mellett a bemelegítésre, a gimnasztikára, a nyújtásra és a kardióra is odafigyel, akkor az nem lesz lassú. Ez ilyen egyszerű. Nyilván vannak azok a gyökerek, akik kétféle anabolikus szteroidot is szúrnak intravénásan, napi szinten benyomnak 50 gramm kreatint tablettásan, otthon zabálják reggeli-ebéd-vacsorára az XXL-es kolbászos pizzát, hetente kétszer lemennek a kondiba fekvenyomni, meg súlyokat dobálni, aztán félév múlva olyan vizesek, puffadtak, lufisak, kötöttek, zsírosak, és aszimmetrikusak, mint egy szörnyszülött. Ezek a gyökerek nyilván belassultak régi önmagukhoz képest, de ők a kisebbség. A többség nyugodtan kezdjen el edzeni helyes diéta mellett, és akkor nem fog változni a testének dinamikája.
Térjünk rá a barátodra. Én elhiszem, hogy ez a csávó annak ellenére, hogy 160 cm és 48 kg, mégis egy terminátor. Nehezen tudom elképzelni, mert akkora lehet, mint egy hatodikos kisgyerek, de tényleg elhiszem. Nekem is van olyan ismerősöm, aki kb. 60 kg, mégis akkorát üt, hogy átszakítja a betonfalat. Viszont azzal legyél tisztában, kedves Wadmalac, hogy az ilyen terminátor emberek nagyon ritkák, nem teremnek minden bokorban. Ők egyszerűen istenadta tehetségek, akiknek kiváló genetikája van, átlagon felüli adottságokkal születtek, ezeket az adottságaikat életük során folyamatosan használták és képezték, és mindezek mellett hatalmas önbizalmuk is van. Ezeknek az embereknek mindegy, hogy wing tsunt, vagy ökölvívást tanulnak, mindegy, hogy falat másznak, mert mindenben jók lesznek, mindenben képesek fejlődni, jól teljesíteni, maximumot nyújtani, ami a végletekig képes fejleszteni az adottságaikat. Ezek az emberek mindegy mit csinálnak, akkor is ki fogják ütni a náluk kétszer nagyobb vadállatot a kocsmában (bár az ilyen személyiségű egyének nem tudom, minek járnának oda), akkor is meg fogják mászni a Mount Everestet, akkor is fél kézzel kihúznak egy megpakolt kamiont az árokból. Sarkosan fogalmaztam, és nyilván túloztam is, de tényleg léteznek ilyen Bruce Lee típusú istenemberek, akik megállíthatatlan gépek, és mindenben jók. Viszont tényleg százezerből egy ilyen személy van a világon. Kevés rá az esély, hogy a kérdező is pont ilyen lenne. Ha az lenne, akkor nem írt volna ki ilyen kérdést. Ezzel senkit nem akarok ledegradálni, hiszen pl. én is egy átlagos, közepesen jó testépítő pasi vagyok, nem egy legyőzhetetlen harcos.
Éppen ezért a barátod szerintem irreleváns példa és párhuzam ide, ugyanis nem fedi le az átlagot, akivel ezen az oldalon kommunikálni kell. Ha nem vagy terminátor, akit a világ legnagyobb kung-fu mesterével edz privátban, akkor kerüld el a wing tsunt. Hogy miért, abba kár belemenni. Ez egy évek óta tartó hadjárat ezen az oldalon. Szerencsére most már nagymértékben lecsökkent azoknak az embereknek a száma, akik még mindig vakon elhiszik a wing tsun hazugságait, miszerint 100%-os utcai önvédelemre készít fel. Ez egy átverés, hiszen egy olyan stílustól, aminek a kamu tréningjein a csaló, valódi küzdelmet életében nem tapasztaló edzők teljes egészében nélkülözik a hatékony erősítést, állóképesség-fejlesztést és a sparringot, attól hogy is várhatnánk el, hogy valódi önvédelmi tudást adjon. Ebbe jobban nem is akarok belemenni, olvasgasson mindenki vissza az oldalon wing tsun témakörben. Hosszú évekre visszamenőleg vannak kérdések, amik alatt sok jó gondolkodású és tapasztalt küzdősportoló hozzászóló fejti ki, hogy miért egy irdatlan nagy pénzlehúzás a wing tsun, és az ahhoz hasonló bohóckodások.
Aki harcművészetet szeretne tanulni, az válasszon olyan stílust, aminek edzésein rendszeres az erősítés, az állóképesség-fejlesztés és a bunyó: boksz, thai boksz, savate, birkózás, judo, BJJ. Ha fontos a sport, az egészséged megőrzése, a feszültség levezetése és a komplex fejlődés, akkor ezek közül válassz, de ne azért kezdd el őket, mert te 100%-os utcai önvédelmet akarsz tanulni, mert azt nem fogsz sehol, ugyanis ilyet nem lehet tanulni. Lehetsz te világbajnok ökölvívó, vagy olyan jó birkózó, hogy mindenki fél tőled az edzőteremben, a rugóskés ellen akkor sincs esélyed az utcán. Pont ez a baj.
"Százhúsz kilós kocsmaréme keményfiút is láttam már tőle randán padlóra tenni."
Na ezek azok a sztorik, amiknek mindig csak a fele igaz, vagy annyi se, de legalább jól lehet rájuk hivatkozni. Azért valljuk be, hogy ezek a kocsmaréme keményfiúk olyan lecsúszott, tántorgó, segédmunkás, 40 évesen is az anyjukkal lakó alkoholisták, akik azért 120 kilósak, mert dagadtak. Ezek a keményfiúk tízből kilencszer azért lettek a kocsma réme, mert egyszer ÁLLÍTÓLAG valamikor régen, a múltban megvertek egy hozzájuk hasonló iszákos nyomorultat, a sok falusi birka pedig emiatt tiszteli. Azért azt kijelenthetjük, hogy az ilyen habiszti keményfiúk padlóra küldéséhez se tehetség nem kell, se adottság, se semmi önvédelmi-küzdősport tudás. Elég egy parasztlengő, vagy egy nagyobb lökés, és már fekszenek is. Az ilyen emberek maximum akkor tudnak nagyobb kárt tenni benned, ha annyira gyáva vagy, hogy nem vagy hajlandó orrba vágni, ha beléd köt. Az ilyen 1VS1 kocsmai bunyók már amúgy is olyan ritkák, mint a fehér holló. Pesten gyakorlatilag nem is léteznek. Nem éri meg, mert abban a pillanatban, hogy elkezdődik, már 15 beépített kamera, és 20 mobiltelefon kezdi el rögzíteni azt, hogy két barom üti egymást. Ráadásul egy normálisabb szórakozóhelyen ha elkezdesz valakivel kötekedni, akkor egy pillanat alatt ott terem három biztonsági, akik lecsavarnak neked egy pofont, aztán úgy kihajítanak a helyről, hogy csattansz az aszfalton. Ezekről kár is többet beszélni.
Amiről beszélni érdemes, azok a tényleges, szerencsére belföldön ritkán előfoduló, de annál veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb utcai szituációk. Hiába egy terminátor a barátod, kedves Wadmalac. Hiába akkora harcos, hogy 120 kilós embereket is képes elverni, ha az utcán egy narkós tolvaj hátulról, a semmiből feltűnve nyakon szúrja egy bicskával, aztán kiveszi a zseből a telefonját, és már el is szalad. Hiába wing tsunozol, bokszolsz, raftingolsz, ha hazafelé sétálva egyszer csak egy kapualjból kiugrik négy megtermett roma, akik közül kettő megsorozza a fejedet ököllel, a harmadik ráhúz a lábadra a viperával, a negyedik pedig kitépi a zsebedből a pénztárcádat, aztán otthagynak ájultan a járdán. Sajnos ezektől a szituációktól kell félni, és ezekre kell számítani, nem a szánalmas kocsmai bunyókra, amik nincsenek is, és ha igen, akkor kakaskodásnak nevezném őket, önvédelmi konfliktusnak biztos nem.
Ezek az utcai szituációk nem úgy néznek ki, mint az akciófilmekben. Nem is lehet rájuk felkészülni. A cél csak a megelőzés, és a bekövetkezés esélyének minimálisra csökkentése: határozott, erős léptek; átlagos, de magabiztos megjelenés; jó kommunikációs képesség; a környezet folyamatos monitorozása; futás; gázspray.
mindenbe egyet kell értenem az előttem szólóval. amit leírsz az teljesen igaz. én csak azt nem értem hogy miért kell ennyire túlírni a dolgokat. nem kell oldalakat írni szerintem.
wadmalac! a wing tsunos, bölcsődés méretű elpusztíthatatlan bunyós haverodról szóló történeted tokkal-vonóval együtt kamu. ha nem az akkor meg nagyon túlreagálod és túlgondolod azt az embert, már ne is haragudj. ezzel a mérettel nem hiszem hogy bárkit is képes lenne padlóra küldeni. fordítva hamarabb elhinném.
kérdező! a wing tsun egy átverés. offold! ha küzdősportra akarsz járni akkor box, kick box, kyokushin karate, birkózás a legjobb választás magyarországon mert ezek jól vannak oktatva és mivel tartalmaznak sparringot ezért megtanítanak bunyózni. viszont amíg ez a porcproblémád megvan addig ne küzdősportolj. beszélj az orvosoddal hogy amíg ez a probléma megvan addig milyen sportot űzhetsz.
önvédelemre meg tarts magadnál paprika sprayt szerintem. az hatékonyabb mint a gáz. kutya ellen is jó.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Merítettem belőlük. Nem mindennel értek egyet, de 1: nem kívánok vitatkozni rajtuk 2: nem mondom, hogy mikkel nem értek egyet, mert abból következik a vita.
Köszönöm még egyszer!
#14:
Tulajdonképpen egyetértünk.
Az biztos, hogy ez a haverom egy ritka darab.
Az is biztos, hogy igazi "keményfiúk" ellen nem használ az ilyesmi sem.
De lássuk be, ilyenekkel nem szokás összefutni az átlagembernek, amivel összefuthatsz, az tényleg az a fajta kocsmaréme, akit, még ha tényleg asztal alá csavar bárkit egy kocsmai szkanderben, egy jól képzett ilyen harcművész pillanatok alatt harcképtelenné tesz.
De ilyenek ellen tényleg működik a jól elsajátított ilyesmi küzdősport, még jelentős izomtömeg nélkül is.
De amint egyet is értünk benne, a legjobb módszer az elkerülés.
Sajnos nem mindig működik.
Felénk mindenhol mondhatni veszélytelen az élet, de a környéki diszkókba sokan simán csak az agresszió kedvéért járnak, a frusztráció, a drog, az illegális gyúrószerek által kiváltott feszültséget verekedésben levezetni és ezek belekötnek mindenkibe, akit maguknál kevésbé veszélyesnek látnak.
Ez ellen általában azért elég egy ilyen kis küzdősporti ismeret.
Ha csak annyit elérsz, hogy egy perces próbálkozással nem tud megütni, már visszavesznek.
"ha az utcán egy narkós tolvaj hátulról, a semmiből feltűnve nyakon szúrja egy bicskával, aztán kiveszi a zseből a telefonját, és már el is szalad"
Lássuk be, ez ellen nincs hatásos védekezés, ha csak nem vagy navy seals veterán.
Legfeljebb az, ha kerülöd a veszélyzónát.
"wadmalac! a wing tsunos, bölcsődés méretű elpusztíthatatlan bunyós haverodról szóló történeted tokkal-vonóval együtt kamu."
Sztereotípiákból levont szűk látókörű feltételezés.
Őszintén marhára nem érdekel, elhiszed-e.
Ha nem ismerném és más mesélné, lehet, hogy én sem hinném, mert ő az első, akit élőben látok tényleg produkálni, nem csak showszínpadon cserepet törni.
"már ne is haragudj. ezzel a mérettel nem hiszem hogy bárkit is képes lenne padlóra küldeni"
Gondolom akkor ugyanúgy meglepődnél, mint én, mikor először láttam tőle ilyet.
Nem sokszor, összesen kétszer.
És utólag be is vallotta, ha egyedül van, inkább elfutott volna, de mivel velem volt, nem akart engem otthagyni a bevadult hülyegyerekkel.
"a wing tsun egy átverés"
Nem átverés. Csak csodát tenni nem fog.
Ha többet nem érsz el a megszerzett gyakorlattal, csak annyit, hogy az első két-három ütést ki tudod védeni és utána meg tudsz lépni, már megérte.
Mert a lényeg ez, meglépni tudni, nem pedig beleállni a balhéba.
Már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy az elverést megúszod, sőt te jössz ki "győztesként", de ha utána a bíróságra kerül a dolog, még te húzhatod a rövidebbet.
Ha többet nem is ér egy ilyen tanfolyam, csak azt, hogy valamennyi önbizalmat ad az utcai rettegés helyett, már megérte.
Persze, amint írtam is, a lényeg, hogy nincs az a küzdősport-képesség, képzettség, ami aláírná a balhéba beleállást az elkerülés és, ha van lehetőség, a menekülés helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!